London utánozni akarja a párizsi biciklikölcsönzési rendszert

London azt fontolgatja, hogy a párizsihoz hasonló kedvezményes biciklibérlési rendszert vezet be a dugók ellen. Ezt a londoni főpolgármestere, Ken Livingstone csütörtökön jelentette be.

“Láttam a párizsi ‘Szabad Bicikli’ rendszert, beszéltem a tapasztalatokról a párizsi főpolgármesterrel, Bertrand Delanoéval ((dölánoé)), aki elmondta, hogy a rendszer bevált, és nagyon népszerű” – jelentette ki a londoni főpolgármester.

Livingstone arról híres, hogy ő vezette be a dugóadót, amelyet a londoni belvárosi övezetekbe való behajtáskor kell fizetni. Livingstone azt mondja, hogy amióta ő a főpolgármester, 83 százalékkal nőtt a londoni biciklizők száma.

Párizsban a “Vélib” (a Vélo Libre – szabad bicaj elnevezés rövidítése) rendszerben 700 automata kölcsönzőponton összesen 10 ezer biciklit lehet bérbe venni éjjel-nappal. A bicikli az első félórára ingyenes, utána félóránként 1-4 eurót kell érte fizetni. Az ár az idő múlásával azért emelkedik, hogy a biciklik ne álljanak, hanem guruljanak. A kölcsönzési rendszerbe való beiratkozáshoz hitelkártya kell.

A Vélib rendszert július közepén indították el, és a tervek szerint év végére megduplázzák a kölcsönzőpontok és a biciklik számát.