Lomnici Zoltán Luxembourgban beszédet mond az Európai Unió ünnepségén

Lomnici Zoltán is beszédet mond azon a vasárnap este kezdődő háromnapos ünnepi konferencián, amelyet Luxembourgban az Európai Bíróságon rendeznek a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából – tudta meg a Független Hírügynökség magától a főbírótól. A tizenkét új tagállam legmagasabb rangú bírói közül ketten kaptak felkérést előadás tartására, egyikük a magyar Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Az Európai Bíróság ünnepi tanácskozása része annak az ünnepségsorozatnak, amelynek helyszínei Luxembourg mellett Róma, Brüsszel és Berlin. Az ünnepi rendezvényen, ahol jelen lesznek a huszonhét uniós tagállam legfelsőbb bíróságainak, alkotmánybíróságainak és államtanácsainak elnökei is, Lomnici Zoltán arról tart előadást, hogy a magyar magánjog elveinek alakulására milyen hatást gyakorolt a római jog a germán jog közvetítésével.

– Az Európai Bíróság az uniós jog fejlesztésében meghatározó szerepet játszik, és a közösség egyik legtekintélyesebb intézménye – hangsúlyozta a Független Hírügynökségnek nyilatkozva Lomnici Zoltán. A főbíró elmondta, hogy az Európai Bíróságra tavaly 537 új ügy érkezett, és ugyanakkor 546 ügyet fejeztek be, a bírósági eljárások átlagos időtartama Luxembourgban húsz hónap.Sporthírek