Lomnici: két-három éven belül lesz elektronikus bíróság Magyarországon

Két-három éven belül lesz elektronikus bíróság Magyarországon – jelentette be Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöke pénteken, a Kóka János gazdasági miniszterrel tartott közös sajtótájékoztatóján. A tervezett e-bíróságtól azt várják, hogy lényegesen egyszerűsödhetnek és gyorsulhatnak a bírósági eljárások, egy cégbírósági bejegyzés például mindössze egy-két órán belül megtörténhet majd. Bizonyos iratokat ugyanis elég lenne az interneten keresztül benyújtani a bíróságokhoz.

A Legfelsőbb Bíróság elnöke emlékeztetett arra, hogy a külföldi befektetők néhány éve még súlyos problémának mondták a gazdasági perek elhúzódását Magyarországon, ami a versenyképességünket igencsak hátrányosan érintette. Ma már a korábbi 2-3 évvel szemben átlagban csupán 6-8 hónapig tart egy-egy ilyen per, de a helyzet további javítása elképzelhetetlen az elektronikus bírósági ügyintézés, az e-bíróság alkalmazása nélkül. Ehhez Kóka János hozzátette, hogy miután a perek száma a négyszeresére nőtt, miközben a bírák száma csak a kétszeresére, mindenképpen a legkorszerűbb technikához kell fordulni, ezért Lomnici Zoltán kezdeményezését mindenképpen támogatja. Kóka János szerint a gyorsabb eljárások érdekében a bírósági tárgyalások előkészítésének időszakát 30 napban kellene maximálni, korlátozni kellene a szakértői közreműködést, és egyes bírósági végrehajtási cselekményeket szigorú határidőhöz kellene kötni.

Lomnici Zoltán azt mondta, hogy várhatóan két héten belül aláírják a szerződést arról, hogy a bíróságok csatlakozhatnak az elektronikus kormányzati gerinchálózathoz, aminek köszönhetően az e-bíróság megvalósításának tervezett költsége 40-50 milliárd forint helyett 9-10 milliárd lehetne. A rendszer kiépülése azt jelentené, hogy például a keresleveleket elegendő lenne az interneten keresztül benyújtani a bíróságokhoz.