Lomnici büntetné a holokauszt tagadását – Népszabadság

“Ha rajtam múlna, akkor Magyarországon is jogi következményei lennének a holokauszt tagadásának” – nyilatkozta lapnak Lomnici Zoltán, hozzátéve, hogy ez a kérdés nem az igazságszolgáltatás, hanem a törvényhozás kompetenciájába tartozik. A Legfelsőbb Bíróság elnöke arról nem kívánt állást foglalni, hogy büntető- vagy polgárjogi szankciókat kellene-e alkalmazni.

A bíráknak is fel kell lépniük az alkotmányellenes, embertelen nézetekkel szemben – mondta a lapnak Lomnici Zoltán -, a rasszizmus és az antiszemitizmus minden formája elfogadhatatlan – tette hozzá.
Majd így fogalmazott: a magyar alkotmány mellett az Európai Unió rendelkezései is kötelezettségeket rónak a bírákra. Az emberi jogokat védő állami szervezetek sorában – folytatta – kiemelten fontos feladataik vannak a bíróságoknak: Magyarországon is törekedni kell arra, hogy csökkenjenek, lehetőleg szűnjenek meg az emberi jogokat sértő ítéletek.

Lomnici Zoltán elmondta: az önkényuralmi jelképek használatát Magyarországon bünteti a törvény, míg a holokauszt tagadását tételesen nem tiltják a jogszabályok. Lomnici Zoltán nem kívánt aktuálpolitikai fejtegetésekbe bocsátkozni, de hangsúlyozta: a holokauszt tagadói meghamisítják a történelmet, megsértik azoknak az ártatlan millióknak az emlékét, akik egy embertelen eszme áldozataivá váltak.Sporthírek