Álomfizetések az állásbörzén

Szaxofon- és klarinétoktató, illetve veszélyes külföldi kiküldetésre vállalkozó olajmérnök évi legalább 60 milliós fizetéssel – ilyen lehetőségeket is találhattak a szemfüles érdeklődők a szedai egyetemi állásbörzén.

Évről évre színvonalasabb az állásbörze, részben egyre több kiállító jelenik meg, másrészt a cégek, szolgáltatók a korábbi évekkel szemben ma már kiemelt figyelmet fordítanak a standjuk berendezésére – értékelte látogató szemmel az állásbörzét Gál Tamás, az egyik piacvezető pénztár kiemelt ügyfélmenedzsere, aki ma már főként kíváncsiságból jár ki az állásbörzére. Megállapította: korábban több ajánlat szólt a friss diplomásoknak, ezúttal örvendetes módon a kiállítóknak jelentős számban sikerül megszólítani a már szakmai gyakorlattal rendelkező, illetve új kihívásokat kereső diplomásokat.
Az idén 13. alkalommal megrendezett Miskolci Egyetemi Állásbörze szám szerint 20 kiállítóval bővült a tavalyihoz képest: 85 kiállító ajánlatát tekinthették meg a látogatók a szedai börzén. Dr. Herpai Gábor szervező elmondta: 60 cég, 10 munkaközvetítő volt jelen, a többi standon pedig külföldi ösztöndíjakat kínáló kiállítók, illetve egyéb szolgáltatók kaptak helyet. A látogatók több száz álláslehetőség közül válogathattak, a pontos számot maguk a szervezők sem tudják, mivel néhány cég nem konkrét állásokat hirdetett meg, sokkal inkább az adatbázisukat szeretnék feltölteni.
– Vannak olyan cégek, ahol csupán néhány főt keresnek, de olyan kiállító is akad, ahol 250 diplomás felvételét hirdették meg – tudatta Herpai Gábor.

Bölcsészeket alig

A kínálatból gyorsan kiderült, ahogy a korábbi években, ezúttal is a mérnököket keresték legnagyobb számban, míg a bölcsészeknek alig-alig akad ajánlat. Az egyetem idén második alkalommal állította fel azt a standot, ahol főként utóbbiak számára egy erre a célra létrehozott adatbázisból válogattak a lehetőségekből. Szentiványi Csaba, az adatbázis létrehozásában részt vevő informatikai munkatárs a helyszínen mondta el a délelőtti tapasztalatokat: legtöbben egyszakos magyar végzettséggel keresnek állást.
– A megyében nem nagy a kínálat, de országosan is csupán néhány lehetőséget találni bölcsész végzettségűeknek. Tanítókat például Borsodban egyetlen egyet sem keresnek – számolt be.
Ezzel szemben a mérnök hallgatók, illetve a már végezettek – mint az a helyszíni körkérdésünkből kiderült – optimisták, többségük nem fél attól, hogy hosszú ideig nem találna állást, s ezt látszik igazolni az állásbörzén tapasztalat kereslet is.

A börze gyöngyszemei

A kíváncsiskoldók igazi gyöngyszemekre is akadhattak az állásbörze kínálatai között. Például: szakszofon – és klarinétoktató, illetve veszélyes külföldi kiküldetésre vállalkozó olajmérnök. Igaz, sem előbbi, sem utóbbi szakmákban nem álltak tömött sorokban a jelentkezők. Az állásbörzén fellelhető kínálatból leszűrhető volt: bölcsészeket alig, mérnököket sokat keresnek. Ez alapján a legkeresettebb és legjobban fizető szakmák toplistáján bizonyosan ott lennének a különböző mérnökszakmák, a műszaki informatikus, a geofizikus és talán az olajmérnök vinné a pálmát. Utóbbiból olyan hiány van, hogy a Mol-csoport egyik ágazati vezetője elmondása szerint már az is nagy szó volt, hogy tavaly ezen a börzén „találtak” egy fő olajmérnököt, pedig mint fogalmazott: nem fizetnek rosszul. Ha például valaki egy veszélyes országba, mondjuk Pakisztánba vállal kiküldetést olajmérnökként az évi 60 milliót megkeresi.