Friss hírek

2008.12.28. 13:07

Az új szerb útlevelet máris hamisítják

<p>Mindössze ezer euróért (mintegy 260 ezer forint) bárki vehet magának hamisított biometrikus útlevelet Szerbiában. Pedig ezt az okmányt az egyik legbiztonságosabbnak ígérték a hatóságok. Minden jel szerint a hamisítók már elsajátították annak fortélyait, hogyan kell leküzdeni ezeket az akadályokat, amihez - a hozzáértésen kívül - korszerű felszerelés is kellett.</p>

Még fél éve sincsen, hogy megkezdték Szerbiában az új, szerb biometrikus útlevelek kiadását, máris megjelentek az okmányok hamisított változatai, írja a Politika belgrádi napilap rendőrségi közlésre hivatkozva. A hatóságok már nyomára is jutottak az okmányhamisítóknak.

Egy hamis útlevél elkészítése mindössze 20 eurós ráfordítást igényel, a "piaci" ára pedig ennek az ötvenszerese, 1000 euró. Hozzáértők szerint igen jó hamisítványról van szó, ami arra utal, hogy a bűnözők jól elsajátították a védelmi jelek beépítését. Az ehhez szükséges felszerelés beszerzése sem okozott nagyobb gondot, hiszen az nem került többre 5-6 ezer eurónál (1,3-1,6 millió forint).

Az új úti okmányokat a nyáron kezdték nyomtatni, az új személyi igazolványokat pedig még az év elején. Az régi, kék útlevéltől eltérően az új, piros okmány hétszintes védelmi jellel van ellátva, s mint annak idején hangoztatták, gyakorlatilag lehetetlen hamisítani. Úgy látszik a hamisítókhoz nem jutott el ez az információ.

Mivel az állam késett az új, biometrikus útlevelek kiadásával - emiatt kellett meghosszabbítani a régi úti okmány érvényességét a jövő évre is -, a hamisítók minden jel szerint a hatóságok és a turisták segítségére siettek. Egy időben ugyanis nem lehetett tudni, hogy az obstrukcióval megbénított parlament módosítani tudja-e majd a törvényt, amivel érvényben maradna a régi útlevél is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!