Ólombetétes üvegablakokat találtak a debreceni egyetem templomában

Három ólombetétes üvegablakot találtak a debreceni egyetem templomában az épület felújítása közben. Az értékes, bibliai témákat ábrázoló leletekről eddig azt hitték, hogy a II. világháborúban elpusztultak. A leleteket két hete találták meg, a hírt azonban a szükséges egyházi engedélyek beszerzése után csak most hozták nyilvánosságra.

Három ólombetétes üvegablakot találtak a debreceni Egyetemi Templom rekonstrukciója során az alagsori liftgépházban. Az 1920-as években összesen 35 ilyen ablak díszítette az épületet és eddig azt hitték, hogy valamennyi megsemmisült a II. világháborúban. A három megmaradt üvegablak bibliai témákat dolgoz fel, a témák átmenetet képeznek az Ószövetség és az Újszövetség között. A leletek azért nagy jelentőségűek, mert ezek, illetve a fennmaradt írásos emlékek alapján megkezdhetik a helyreállítást és a pótlást – mondta a Független Hírügynökségnek ifj. Vári Attila, a Tiszántúli Református Egyházkerület műszaki koordinátora, a leletek megtalálója.

A debreceni Egyetemi Templomot tavaly kapta vissza a református egyház. Az épületben évtizedeken keresztül zenei könyvtár működött, amelyet az egyetem más részére telepítettek át, az egyház pedig megkezdte az épület helyreállítását. A több éves munka egyik része az üvegablakok helyreállítása, amelyet Cseresznyés József végez.

A díszítettség egyébként nem jellemző a református templomokra, ezért is fontos, hogy most előkerültek ezek a rég elfeledettnek hitt üvegablakok. A református egyház és az üvegművészet találkozása Csikesz Sándor professzornak köszönhető, aki a debreceni egyetem hittudományi kara élén állt 1923-tól és lelkesen támogatta a templom építését. Csikesz professzor elgondolása újszerű volt, miszerint kell az egyetemi református templomba bibliai témájú kép, akár a falon, akár az ablakon. Az üvegablakokat végül Haranghy Jenő készítette el, akinek a keze munkáját dicsérik a debreceni krematórium és a Kossuth utcai Vörös templom üvegablakai is.