Élőláncos megmozdulás a kórházbezárások ellen

Élőláncos demonstrációt szervez a kórházak tervezett bezárása ellen az Élőlánc Magyarországért nevű szervezet április elsején délelőtt tíz órától az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet Hűvösvölgyi úti épületénél. Eddig több mint egy tucat civil szervezet illetve néhány önkormányzat jelezte, hogy csatlakozik az akcióhoz.

A szaktárca számos nagy múltú intézményt, köztük a Schöpf-Merei Kórház és Anyavédelmi Központot, a Svábhegyi Gyermekkórházat és az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetet (OPNI) is be akarja zárni április elsejétől. Az OPNI főigazgatója a Független Hírügynökségnek korábban elmondta: szinte biztos, hogy április elseje után is fogadnak még betegeket, hisz a kijelölt kórházak egyelőre nem tudják átvenni a megszűnésre ítélt intézmény 900 dolgozóját, illetve a 849 ágyon ápolt betegeket.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK), a Magyar Gyógyszerészeti Kamara (MGYK) és a Magyar Pszichiátriai Társaság képviselői már biztosan ott lesznek az április elsejei demonstráción. Az érintett budai önkormányzatok közül több jelezte, hogy támogatja a figyelemfelkeltő akciót, Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester is beszédet mond majd.

A résztvevők a tervek szerint élőlánccal veszik körbe az OPNI épületét, hogy jelképesen megvédjék azt az ingatlanspekulációtól – mondta Lányi András, az Élőlánc Magyarországért elnökségi tagja. Az Országos Civil Fórum egyébként a megmozdulás után ismerteti a sajtóval egészségpolitikai javaslatait, ekkor egyebek mellett felszólalnak majd a pszichiáter-szakma és az érintett kórházak képviselői is.