Élőlánccal a szélsőjobb ellen Drezdában

Három kilométer hosszú élőlánccal emlékezett nagyjából 17 ezer ember Drezdában vasárnap a várost romba döntő bombázás 66. évfordulóján. Az élőlánccal egyben az eseményt minden évben kihasználó neonáci csoportok ellen is tiltakoztak a résztvevők. Idén is neonáci és antifasiszta csoportok több száz tagja jelent meg a városban, ahol több ezer rendőr tartotta távol egymástól a két tábort.

“Amikor a drezdai bombázás áldozataira emlékezünk, egyben a náci erőszak összes áldozatára is emlékezünk” – jelentette ki a város polgármestere. A város közlése szerint 17 ezer ember alkotott élőláncot, amely három kilométer hosszan kanyargott a városban. A résztvevők közt volt a német belügyminiszter és több politikus is. A lánc tíz percig “élt”, miközben a város összes templomában zúgtak a harangok.

A résztvevők az élőlánccal nemcsak a bombázás áldozataira emlékeztek, hanem egyben az évfordulót rendszeresen kihasználó neonáci csoportok ellen is tiltakoztak. Idén néhány száz neonáci gyűlt össze a város fő pályaudvaránál, hogy “gyászmenettel” emlékezzenek, őket nagyjából hatszáz antifasiszta tüntető várta. A korábbi évfordulókon megszokottnak számítottak a két csoport közti összecsapások, de idén a rendőröknek sikerült egymástól távol tartani őket, az esemény békésen telt – írta az AFP francia hírügynökség.

A hivatalos adatok szerint 25 ezer ember halt meg Drezdában, amikor 1945. február 13-án este amerikai és brit gépek nagyjából kilencezer tonnányi bombát dobtak a menekültekkel teli városra. Legalábbis ezt állapította meg tavaly márciusban, hat évig tartó vizsgálódás után egy nagynevű német történészekből álló bizottság. Mások, leginkább neonáci csoportok azonban azt állítják, hogy több százezer halottja volt a drezdai bombázásnak.