Élőlánc Magyarországért: Mégis lesznek vízlépcsők a Dunán?

Az Élőlánc Magyarországért arra szólítja fel a kormányt, hogy nyilatkozzon arról, akar-e mégis vízlépcsőket építeni a Dunán. A zöld szervezet keddi közleményében hivatkoznak az Új Széchenyi Terv második és hetedik programfejezetére, amelyben az olvasható, hogy a kormány gazdasági programja “célszerűnek tartja” a “Duna többlépcsős duzzasztásának megkezdését”, illetve általában a “nagyobb duzzasztóművek” építését. Az Élőlánc Magyarországért tagjai követelik, hogy a kormány mondjon le a duzzasztóművek építéséről, és ezt tegye egyértelművé az Új Széchenyi Tervben.

Az esetleges duzzasztás tervei homlokegyenest ellenkezőek a Fidesz-KDNP húsz éve folyamatosan hangoztatott álláspontjával, a pártszövetség választási ígéreteivel, illetve az elmúlt hónapokban a nyilvánosság előtt tett kormányzati ígéretekkel – vélik a természetvédők. A duzzasztásra vonatkozó elképzeléseket a kormány az Új Széchenyi Terv egyeztetésekor nem tárta a nyilvánosság elé, azokról társadalmi vita nem folyt, nem élvezik a társadalom többségének támogatását – tették hozzá.

Az Élőlánc Magyarországért mozgalomtól arra is felhívják a figyelmet, hogy az Új Széchenyi Terv vízépítési céljai figyelmen kívül hagyják a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának a közelmúltban tett ajánlásait is. A zöld ombudsman 2010 októberében javasolta a Duna-völgy jövőjének átgondolását, illetve megtervezését.