Helyi gazdaság

2013.01.14. 14:43

Hamarosan megnyílhatnak a külföldi pénzpiacok a kínai befektetők előtt

Sanghaj, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Kísérleti programon dolgozik a kínai központi bank (PBoC), amivel lehetővé válhat, hogy kínai magánszemélyek külföldi pénzpiacokon fektessenek be - jelentette be a pénzintézet hétfőn.

Sanghaj, 2013. január 14., hétfő (MTI) - Kísérleti programon dolgozik a kínai központi bank (PBoC), amivel lehetővé válhat, hogy kínai magánszemélyek külföldi pénzpiacokon fektessenek be - jelentette be a pénzintézet hétfőn.A PBoC közölte, a kvalifikált hazai egyéni befektetői program (QDII2) kidolgozása idei legnagyobb projektjeinek egyike. A kezdeményezés előzményeként a kormány 2006-ban indította el a QDII programot, amelynek keretein belül a kínai magánszemélyek értékpapír-vásárlása vált lehetővé, ám nem közvetlenül, hanem eszközkezelőkön és alapokon keresztül.

A programban tavaly év végével bezárólag összesen 85,6 milliárd dollár értékű kvótát osztottak ki, több mint száz intézmény, így például a Bank of China vagy a HSBC vett részt benne. Korábban azt illetően is születtek tervek, hogy a szárazföldi kínai lakosok közvetlen hongkongi befektetéseit lehetővé tegyék, ezt később elvetették, és helyette a QDII kiterjesztéséről döntöttek.

A PBoC célja, hogy Kína 3,31 ezer milliárd dolláros devizatartalékát diverzifikálja, és lazítson a dollárnak való kitettségén, valamint a kínai valuta szerepét növelje a külföldi piacokon, ezzel is segítve a jüan nemzetköziesedését. A cél elérése érdekében a határokon átívelő beruházások kivitelezését és a felülvizsgálat egyszerűsítését is ígérik, de a központi bank a kétoldalú devizacsere-megállapodások és a közvetlen valutahasználat fellendítésén is dolgozik.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!