Lóinfluenza járvány Ausztráliában

Lóinfluenza járvány miatt az összes lóversenyt törölték Ausztráliában, az istállókat bezárták, a lovak szállítását megtiltották. Az első esetet még múlt csütörtökön fedezték fel, akkor a karantént 72 órára tervezték. Azóta 70 telepen, több mint 400 lónál diagnosztizálták az influenzát.

—————————————————————————————————————————–

Két nap alatt több mint 40 millió dollárt, azaz 6.2 milliárd forintot veszített a lóversenyipar az influenza miatt. A két legnagyobb, tőzsdén is jegyzett fogadóiroda részvényei hétfőn 290 millió dollárral (45 milliárd ft ) érnek kevesebbet, mint egy nappal korábban . Szakértők dollárd milliárdokra becsülik az influenza gazdasági hatását, ugyanis legalább 60ezer ember dolgozik a lóversenyiparban.

Szakértők szerint a vírus emberekre nem veszélyes, de emberről lóra könnyen terjedhet. Az eddig megfertőzött közel félezer lovat 30 napos karanténba helyezték
A hatóságok napok óta próbálják felderíteni, hogy honnan indulhatott a vírus, a szálak egy augusztus közepi versenyre vezetnek vissza, azt gyanítják, hogy onnan terjedhetett el.
Ian Macdonald, Új Dél Wales agrár minisztere azt nyilatkozta, aki megsérti a szigorú szállítási szabályokat akár 44ezer dollárra (6800000 ft ) és 10 év börtönnel is büntethető.

Az influenza olyan nem várt problémák elé állította a hatóságokat, mint például, hogy a Sydney-ben 1 hét múlva rendezendő Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcstalálkozójára ( APEC ) – ahová többek közt az orosz és amerikai elnök is hivatalos – nem mernek rendőrlovakat vinni.

Ha meg is tartják november elején a híres Melbourne Kupát, külföldi lovakat akkor sem engednek az országba, így a tavalyi győztes, a japán Delta Blues sem indulhat, mert a vírust Japánban is diagnosztizáltak. A fogadásokat fel is függesztették.

Attól tartanak, hogy megismétlődik az 1919-es krízis, amikor spanyolnátha tizedelte a kontinenst. Akkor is betiltották a lóversenyeket, a középületeket bezárták, az emberek csak maszkban közlekedtek. Néhány hónap alatt több mint 11 ezren haltak meg.