Élőhely-rehabilitációs program kezdődött a Dráva mentén

A Dráva és a horvátországi Vuka folyó menti vizes élőhelyek megóvását és rehabilitációját végzik el annak a projektnek a keretében, amelynek nyitóértekezletét kedden délelőtt tartották Eszéken. A horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással megvalósuló projekt költségvetése több mint 2,6 millió euró, amelynek 50 százalékát a magyar oldalon használják fel.

A magyar oldalon 4 drávai mellékág (Drávatamási-alsó, Drávatamási- felső, Tótújfalui mellékág, Drávapalkonyai mellékág) rehabilitációja valósul meg. Mind a négy esetben a Dráva szigete és a bal part között egy mellékág helyezkedik el, amelyeket korábban mesterségesen elzártak. Emiatt a mellékágakra jellemző átfolyó vízháztartás már csak ez év egy rövid szakaszára volt jellemző, az elzárás mögött feliszapolódás indult be és a folyóra jellemző élőhely holtággá kezdett alakulni.

A rehabilitáció során a mellékágakat lezáró kövezéseket részlegesen visszabontják úgy, hogy a koronaszintjük csökkentésével a holtágba be tudjon folyni a Dráva legalább az év 200 napján keresztül. A vízellátás további javítása érdekében a megmaradó kőgátakba átereszeket építenek be, amik az alacsony vízállások mellett is biztosítják a mellékágak vízcseréjét. Az erősebben feltöltődött, feliszapolódott szakaszokat pedig részlegesen kikotorják.

A rehabilitációtól azt várjuk, hogy ezek a mellékágak középtávon is áramló vizű mellékágként lesznek megőrizhetők, ami többek között a Drávára jellemző áramláskedvelő halfajok, mint a magyar bucó, a német bucó, vagy a leánykoncér populációinak megőrzését is elősegítheti – mondta el Závoczky Szabolcs, a nemzetközi projektben egyedüli magyar szereplőként résztvevő Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója.