Locarnói fődíj Fliegauf Benedeknek

Arany Leopárd díjat nyert Fliegauf Benedek: Tejút című filmjével a Locarnói Filmfesztiválon. A rendező személyesen vette át az elismerést a filmszemle záróünnepségén szombaton este Locarnóban – adta hírül a Magyar Filmunió.

Az idén hatvanadik születésnapját ünneplő Locarnói Filmfesztivál “Napjaink Filmművészei” szekciójának zsűrije Tejút című filmjéért Fliegauf Benedeknek ítélte a fődíjat, az Arany Leopárdot. A Dealer és a Rengeteg című filmekkel ismertté vált fiatal magyar rendező legújabb filmjének világpremierje a locarnói fesztivál “Napjaink Filmművészei” (Filmmakers of the Present) elnevezésű versenyprogramjában volt. A válogatásban 19 munka versenyzett az Arany Leopárd díjért.

A Tejút az első úgynevezetett “ambient film”. A forgatókönyvet és látványtervezést is jegyző rendező egyben a film zeneszerzője. Fliegauf Benedek célja ezzel az alkotással egy olyan film elkészítése volt, amely az ambient zenei stílushoz hasonlóan teret enged a befogadó figyelem különböző szintjeinek, nem erőltet semmilyen konkrét olvasatot.

Fliegauf Benedek sikersorozata 2003-ban indult, amikor Rengeteg című első játékfilmjével Berlinben elnyerte a Wolfgang Staudte-díjat. Következő filmjt, a Dealer-t 2004-ben Wiesbadenben, Mar del Platán, Leccében, 2005-ben Pulán, Palicson, Khanty-Mansiyskban, 2006-ban Batumiban, Rouenben, illetve 2007-ben Islantillán ismerték el fontos díjakkal.

A locarnói filmfesztivál elmúlt hat évtizedében három magyar filmalkotó nyerte el a fesztivál nagydíját, az Arany Leopárdot. 1969-ben Simó Sándor Szemüvegesek című filmjéért három másik alkotással megosztva, 1974-ben Szabó István a Tűzoltó utca 25. című filmjéért, és 1983-ban Erdőss Pál Adj király katonát! című munkájáért. .