LMP: tisztázni kellene, mit értett a kormányfő több ezer milliárdos forráskivonás alatt

A miniszterelnöknek tisztáznia kellene, pontosan mire gondolt, amikor a sajtóhírek szerint több ezer milliárdos forráskivonásról beszélt Kötcsén – mondta a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője, amikor a kormányfő napirend előtti felszólalására reagált hétfőn a parlamentben. Schiffer András beszélt arról is: úgy látják, hogy a kormány több ígérete egyelőre nem teljesült.

Az LMP frakcióvezetője szerint a jóléti rendszerből nem lehet forrásokat kivonni, máshonnan pedig legfeljebb néhány százmilliót lehetne elvenni. A miniszterelnöknek ezért tisztázni kell, mire gondolt, amikor több ezer milliárdos forráskivonásról beszélt nemrég Kötcsén. Szakítani kell ugyanakkor azzal a korábbi gyakorlattal is, hogy a jövő generációit terhelik meg hosszú távon adóssággal – tette hozzá.

Az elmúlt 100 nap programja nem a foglalkoztatás-bővítés programja volt, és az eddigi tapasztalatok alapján a kormány társadalompolitikája szegény- és nem szegénységellenes – mondta a politikus. Schiffer András példaként említette az utcán alvó hajléktalanok büntetésének tervét. Több ügyben szerinte kapkodott a kormány, ilyen volt egyebek mellett a devizahitelesek megsegítésével kapcsolatos javaslatok kidolgozása.

Schiffer András szerint a foglalkoztatás bővítése mellett arról is beszélni kellene, hogy befagytak a társadalmi mobilitás csatornái, és olyan társadalompolitika kell, amely ezt a fagyást feloldja. Az LMP emellett hiányolja, hogy a kormány nem mondta meg, mit kíván tenni a kiszolgáltatott munkavállalókkal, például “az áruházláncok szinte rabszolgasorban foglalkoztatott dolgozóival” Bár ígérték, zöld munkahelyek teremtéséről és zöld közbeszerzési programról sem hallottak eddig – tette hozzá.

Azt látják, hogy a kormány maga mögé állítja a sikereseket a számukra sikeres adópolitikával, a többieket pedig a rendőrségre és a megerősített börtönkapacitásra bízzák – fogalmazott beszéde végén a frakcióvezető.

– Fügetlen Hírügynökség –