LMP: őrültség bevezetni a választási regisztrációt

Budapest, 2012. október 15., hétfő (MTI) – Az LMP szerint a választási regisztráció bevezetése egyszerre értelmetlen, alkotmányellenes és őrültség. A Lehet Más a Politika azt pedig “még nagyobb őrültségnek” tartja, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője eltöröltetné a központi lakcímnyilvántartást – mondta hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely.

Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a választási regisztráció alaptörvénybe emelésének szándéka nyílt színvallás amellett, hogy a Fidesz nemcsak az előző alkotmányt, hanem a saját alaptörvényét “sem veszi semmibe”.

Amellett, hogy bevezetnek egy olyan intézményt, amelyikre semmi szükség sincsen, az alkotmányügyi bizottság még azt is javasolta, hogy vegyék ki a lehetőségek közül a regisztráció legkönnyebb formáját, a levélben történőt – folytatta Karácsony Gergely, aki szerint ezzel a lépéssel a Fidesz hadat üzen a választópolgároknak és “elárulja a demokratikus szabad választás lehetőségét”.

“Nem tudok mást mondani, az őrültség jelei mutatkoznak a Fidesz-frakción” – mondta, bírálva Rogán Antal azon felvetését, amelyik alapján megszüntetnék az állandó központi lakcímnyilvántartást. Kijelentette: egy olyan országban, ahol az állam pontosan tudja állampolgárai címét, őrültség bevezetni a választási regisztrációt, de a kormánypártok ezt az őrültséget most “egy másik, még nagyobb őrültséggel” próbálják leplezni.

Hangsúlyozta: a demokráciák döntő többségében az állam ismeri polgárai legfontosabb adatait, mert egy modern állam elképzelhetetlen központi lakcímnyilvántartás nélkül. A lakcímnyilvántartás természetesen nem tökéletes, de anélkül az állam szervek megbénulnának – mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: ha megszüntetik a nyilvántartást, akkor az azonnal milliárdos kiadásokat okozna az államnak és óriási terheket jelente az országos kiterjedésű állami szerveknek. A frakcióvezető-helyettes szerint “végtelenül cinikus és farizeus” az a javaslat, amelyik az emberek adatainak védelmével próbálja indokolni a választási regisztrációt.

Rámutatott arra, hogy eközben a Fidesz a választási eljárási törvénnyel egy politikailag érzékeny adatokat tartalmazó bázist hozna létre, mert az állam pontosan tudná, kik regisztráltak, ezt ráadásul kiegészítenék a jelöltállító szervezetek aktivistáinak adataival is. Az információkat pedig nem a most megszűnő Országos Választási Bizottság, hanem egy “fideszes pártkatonákkal feltöltött választási szerv” kezelné – fogalmazott.

A Fidesz számára egyetlen út maradt: vissza kell vonni ezeket a javaslatokat – jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint a kormánypártok olyan mértékben próbálják korlátozni a részvételi lehetőséget, hogy joggal merül fel, lesz-e még 2014-ben Magyarországon szabad választás.

– MTI –