LMP: Nagy Testvér figyeli a közszolgákat

Tiltakozik a köztisztviselők tervezett megfigyelése, “magánszférájuk durva megsértése ellen” a Lehet Más a Politika (LMP), az ellenzéki párt szerint a pártállami időkre emlékeztető lépésre készül a titkosszolgálatok segítségével a kormány.

Az LMP tudni szeretné, miért fontosak az érintett dolgozókról szóló személyes információk, és hogyan akarják kezelni azokat.

A közszolgák a napokban szembesülnek azzal, hogy egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően megbízhatóságukat titkosszolgálati eszközökkel lehet vizsgálni. Ráadásul elfogadhatatlan módszerekkel, ha pedig nem hajlandóak alávetni magukat a mindenre kiterjedő vizsgálatnak, búcsút inthetnek állásuknak – olvasható az LMP közleményében.

Az LMP választ vár a kormánytól, hogy a titkosszolgálatok által a legszemélyesebb ügyekről – nyaralásról, családi problémákról vagy szexuális szokásokról – megszerzett, lakásokban felkutatott információk miért fontosak a köztisztviselők hivatali kötelességtudatának megítélésekor.

Arra is kíváncsi a párt, hogyan fogják kezelni a köztisztviselők családtagjairól szerzett információkat, “és egyáltalán mit takar a kifogástalan életvitel homályos kritériuma”. Nem tekinthető jogállami módszernek az, hogy nem megalapozott gyanú esetében nyúlnak titkosszolgálati eszközökhöz, hanem jobb ötlet híján mindenkit, mindenhol, ok nélkül ellenőrizni próbálnak – fogalmaznak.

Nem ez a kormány első lépése, amely arról tanúskodik, hogy a kabinet a köztisztviselői kart eleve korruptnak és bűnösnek tekinti. Ez méltánytalan és felemészti az állammal kapcsolatos maradék közbizalmat. Az ökopárt szerint az Orbán-kormánynak először saját portáján kellene körülnéznie: a korrupció elleni küzdelmet kezdhetné például a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kétmilliárdos szerződésének, vagy a fideszes Papcsák Ferenc zuglói ügyleteinek megvizsgálásával – olvasható a közleményben.
– Független Hírügynökség –