LMP: meg lehet állítani a fiatalok elvándorlását

Budapest, 2012. október 16., kedd (MTI) – Az LMP véleménye szerint a biztos egzisztencia megteremtésével és a Fidesz-kormány okozta kiszámíthatatlanság felszámolásával meg lehet állítani a fiatalok elvándorlását. A Lehet Más a Politika múlt héten bemutatott alternatív költségvetésében 310 milliárd forint pluszforrást adna a társadalmi felemelkedés elősegítésére.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Szél Bernadett és Vágó Gábor képviselők azt írják, hogy egy friss kutatás szerint 2010 vége trendfordulót jelentett a külföldi munkavállalás iránti érdeklődésben. A válság kitörése után lassan csökkent, majd az Orbán-kormány alatt gyorsan nőtt a kivándorlási szándék, miközben a ténylegesen külföldön munkát vállalók aránya is alacsony volt 2008-ig, majd 2010 óta gyorsan nőtt – hangsúlyozzák.

A kivándorlók kétharmada a 25-44 éves, a munkavállalás és a családalapítás szempontjából is a legfontosabb korosztályba tartozik, “őket üldözi el a Fidesz-kormány politikája” – jelentik ki.

Az LMP szerint ezek miatt van szükség valódi fordulatra, egyben a Fidesz-korszak lezárására és Magyarország talpra állítására – írja a két politikus. A Lehet Más a Politika folytatja egyetemi, főiskolai kitelepüléseit, hogy párbeszédet indítson a fiatalokkal és hangsúlyozza: lesz jövőjük itthon is, de ehhez sok munkára és 2014-ben kormányváltásra lesz szükség – zárják a közleményt.

– MTI –