LMP: gátlástalanul számolná fel az átláthatóságot az infótörvény módosítása

Akt.:
Budapest, 2015. június 29., hétfő (MTI) – Az LMP szerint a kormányoldal “függönnyel akarja eltakarni a közpénzek útját”, és botrányos módon, gátlástalanul számolná fel az átláthatóságot az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításával.

Schiffer András társelnök-frakcióvezető hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az igazságügyi miniszter múlt héten beterjesztett javaslatáról szólva kijelentette: az előterjesztés a vizes VB és az olimpiai pályázattal kapcsolatban rosszhiszeműséget vált ki, “élünk a gyanúperrel, hogy a legnemesebb olimpiarendezési szándékok mögött is puszta lopási igény áll”.

A társelnök kijelentette: az előterjesztés “biankó csekket” adna a hivatalok kezébe egy döntéshez felhasználta adat kiadásának visszautasítására. Lehetőséget biztosítana az igény elutasítására, ha az adatot a későbbiekben további döntések megalapozására is felhasználnák.

A politikus aggályosnak ítélte, hogy adatigényléskor nemcsak a másolási kiadások, hanem a munkaerő-ráfordítás költségét is felszámolnák a hivatalok, amelynek összegét önkényesen határozhatják meg, így előre nem kalkulálható.

A változtatás szerzői művek esetében lehetővé tenné, hogy ne adják ki azt, csupán betekintést biztosítsanak. Egy közérdekű adat vagy nyilvános, vagy nem az – szögezte le Schiffer András, hangsúlyozva: aki “közpénzre ácsingózik”, vagyis állami szervnek készít tudományos művet, nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezzen annak nyilvánosságra hozataláról – jegyezte meg, utalva a Századvég által készített tanulmányokkal kapcsolatos perek kimenetelére.

– MTI –