LMP: erősíteni kell a kkv-k helyzetét

Budapest, 2015. szeptember 2., szerda (MTI) – Az LMP úgy látja, hogy a magyar gazdaság fenntarthatósága érdekében erősíteni kell a kis- és középvállalkozások (kkv) helyzetét.

Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a kínai gazdaság növekedésének visszaesése figyelmeztetés kell, hogy legyen a magyar kormánynak, hogy sérülékeny az ország gazdasága, így az annak gerincét adó kkv-k is, amelyek a legtöbb embert foglalkoztató vállalkozások.

Az LMP szerint három területen szükséges a gyors változás annak érdekében, hogy a kkv-k ne kerüljenek nehéz helyzetbe. Schmuck Erzsébet kifejtette, a kkv-k számára is biztosítani kell a fejlesztési forrásokhoz való jobb hozzájutást, és lehetővé kellene tenni, hogy több, kis összegű pályázat legyen elérhető számukra.

A politikus elmondta, javaslataik között szerepel továbbá az, hogy egyes pályázatoknál limitálni kellene a közreműködő alvállalkozók számát, mert jellemzően a többszintű végrehajtás során a pénzek “elszivárognak”, így a “sor végén álló” kisvállalkozásokhoz már csak elenyésző forrás jut.

Ezek mellett – folytatta Schmuck Erzsébet – bérfejlesztéssel csökkenteni kellene a szakember-elvándorlást, illetve a kkv-k közterheit. A személyi jövedelemadó (szja) progresszív bevezetését szorgalmazzák, mivel sok kkv-nál az átlagbér alatti fizetések vannak; egy progresszív adózási rendben ezek a fizetések alacsonyabb kulccsal adóznának, mint a jelenlegi 16 százalékos szja.

Hozzátette: a bruttó bér 27 százalékát kitevő szociális hozzájárulást a kkv-szektor teljes vonatkozásában csökkenteni kellene.

– MTI –