LMP: Elfogadhatatlan az OVB tegnapi állásfoglalása

Nem fogadja el a Lehet Más a Politika (LMP) az Országos Választási Bizottság (OVB) ajánlószelvényekkel kapcsolatos állásfoglalását. A testület hétfõn ismét arra hívta fel a figyelmet, hogy munkahelyen, munkaidõben tilos kopogtatócédulát gyûjteni, és ez vonatkozik a kávézókra, kocsmákra, kisebb boltokra is az állásfoglalás alapján. Schiffer András, az LMP listavezetõje kedden újságíróknak azt mondta: törvénytelen az OVB állásfoglalása és káros is, mert éppen az állampolgárok részvételét vetné vissza az ajánlószelvények gyûjtésének folyamatában. Az LMP képviselõ-jelöltjeire továbbra is a korábban megjelölt helyeken lehet leadni kopogtatócédulát, és a párt a végsõkig elmegy ebben az ügyben, akár a bíróságig is – tette hozzá.

Az Országos Választási Bizottság hétfõi állásfoglalása szerint azzal is megsértik az ajánlószelvények munkahelyen, munkaidõben történõ gyûjtésének tilalmát, ha egy párt vagy jelölt egy munkahelyet jelöl meg a kopogtatócédulák leadásához vagy gyûjtéséhez – ez a munkahely lehet akár egy kávézó, kocsma vagy bolt is. Kivételt jelentek ez alól az olyan munkahelyek, amelyeket valamelyik jelölõszervezet tart fenn. A testület állásfoglalása elvileg nem kötelezõ a többi választási szervre.

Tóth Zoltán választási szakértõ választási szakértõ ezzel kapcsolatban az MR-1 Kossuth Rádiónak azt mondta: szerinte az OVB döntése túl szigorú, mégis el tudja azt fogadni, mert a testület a kopogtatócédulákkal kapcsolatos túlzott és mesterségesen gerjesztett aggodalmakat akarta csitítani. Most a helyi választási bizottságok kerülnek nehéz helyzetbe. Elkezdõdik ugyanis egy jogvita, hogy a már leadott ajánlószelvények közül melyeket hol gyûjtötték, a munkahelyeken gyûjtötteket pedig mi módon válogassák ki a többi közül – tette hozzá.

Az LMP listavezetõje keddi sajtótájékoztatóján azt mondta: a munkahelyi gyûjtés tilalma vendéglátóhelyekre, boltokra nem vonatkozik, mivel ezeken a nyitott helyeken a választók önként adhatják le szelvényeiket, nem az alkalmazottaktól gyûjtik azokat a munkáltatók. Az LMP munkahelyeken ezután sem gyûjt kopogtatócédulát, eddigi gyûjtõpontjait azonban nem számolja fel – mondta Schiffer András. Úgy látja: az 1989-es alkotmányozás szellemének az az irány felel meg, amelyet az LMP követ ebben az ügyben, az OVB trükközése pedig szembemegy a liberális jogállam alapelveivel. Szerinte a hétfõi állásfoglalással tovább szûkülhet itthon a politikai kínálat, a parlamenten kívüli pártok esélye csökken a bejutásra.

Schiffer András a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: eddig az országban sehol sem kötelezte az LMP valamelyik jelöltjét az illetékes választási bizottság ajánlószelvények megsemmisítésére, és nem tart attól, hogy elvesztenék az eddig összegyûjtött kopogtatócédulákat. Vizsgálják ugyanakkor annak lehetõségét, elérhetnék-e valahogy az OVB-nél az állásfoglalás korrekcióját. Ennek módját még keresik, ebben az esetben fellebbezésre, jogorvoslatra nincs lehetõség ugyanis – magyarázta.