LMP: Egyeztessen Szabó Imre a nagybányai aranybánya újraindításáról

A Lehet Más Politika Párt (LMP) a környezetvédelmi miniszterhez fordult, mert lehet hogy újra indul az aranykitermelés a romániai Aurul bányvállalatnál. Arra kérik a tárcavezetõt, hogy azonnal kezdeményezze az illetékes román hatóságoknál az Espooi Egyezmény alkalmazását, azaz, hogy magyar szakmai szervek és civil szervezetek ügyfélként részt vehessenek a határon átnyúló környezeti hatásokkal járó beruházások engedélyezési eljárásban – tájékoztatott közleményében szerdán a párt.

Azért kérte erre Szabó Imrét az LMP, mert sajtóhírek szerint újraindíthatja az aranykitermelést a 2000 évi tiszai ciánszennyezést okozó Aurul bányavállalatnál. A nagybányai cég az elmúlt években orosz tulajdonba került, most mindössze a környezetvédelmi engedélyre vár a kitermelés megkezdéséhez. A Lehet Más a Politika szerint ez komoly kockázatot jelent. Emlékeztetnek arra, hogy a tíz évvel ezelõtti baleset okozta károkért mind a mai napig egyetlen fillér kártérítést nem kapott sem a magyar állam, sem a magyarországi károsultak. A korábban már megszüntetett termelés újraindítása ismét a ciánszennyezés veszélyével fenyegeti Magyarországot, és jelentõs környezetbiztonsági kockázatot hordoz – áll a közleményben.

Az úgynevezett Espooi Egyezmény lehetõvé teszi, hogy a magyar szakmai szervek és civil szervezetek ügyfélként részt vehessenek a határon átnyúló környezeti hatásokkal járó beruházások engedélyezési eljárásban, és képviselhessék Magyarország környezetbiztonsági érdekeit.Sporthírek