LMP: az uniós pénzek ellopásának állítottak emlékművet Ózdon

Akt.:
Budapest/Ózd – Az LMP az európai uniós pénzek ellopásának emlékművének tartja az Ózdon 3,7 milliárd forintból létrehozott filmes élményparkot és digitális filmadatbázist.

Hadházy Ákos, az ellenzéki párt társelnöke csütörtökön, 40. korrupcióinfó nevű sajtótájékoztatóján, a 444.hu portál korábbi cikkére hivatkozva azt mondta, az említett beruházás szépen hangzó ígéreteiből semmi nem valósult meg. Nincsenek élmények, filmek is alig, digitális archívum helyett pedig csak üres polcok állnak – fogalmazott. Hozzátette, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára korábban azt mondta, Ózdon egy “látványraktár lesz”, vagyis az ellenzéki politikus szerint olyan dolgokat helyeznek el az eredetileg filmarchívumnak készült épületben, amelyeket kidobtak volna.

“Ez Európában egészen egyedülálló látványosság lesz” – mondta Hadházy Ákos, hozzátéve: hűtlen kezelés miatt feljelentést tesznek, amiért nem az eredeti célra használják az uniós támogatást.

Az LMP társelnöke kitért arra is: csak látszólag jó, hogy a beruházás 60 új munkahelyet hozott létre, mivel így egy állásra 60 millió forintot költöttek, amiből “már valódi, létező vállalkozásokat, üzemeket lehetne létrehozni”.

Hadházy Ákos megemlítette, hogy a beruházásban egyetlen ózdi cég sem vett részt, kizárólag budapesti vállalkozások nyertek. Ezek között “vannak olyanok, amelyekről messziről látszik, hogy kormány közeli cégek”. Példaként említette, hogy az egyik épületet a becsült értéknél 120 millió forinttal drágábban az a Market Építő Zrt. készítette, amelynek “Garancsi úr áll a hátterében, aki a Videoton meccseit szokta nézni szotyolázás közben a miniszterelnökkel”.

– MTI –


A Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közleménye

Válasz Hadházy Ákos látomására

Először is a három beruházás 3,7 milliárd forintból valósult meg, nem 37 milliárdból. Hadházy úr állításával szemben, mely szerint semmi sem valósult meg a valóság az, hogy minden megvalósult a pályázati kiírásnak megfelelően. A Filmtörténeti Élményparkot 3000 négyzetméter hasznos területen, valamint az Oktatási-, Kutatási-, Módszertani Központot 7500 négyzetméteres hasznos alapterületen hoztuk létre. A látványraktárba idén kilencezer filmtekercs kerül. A projekteket határidőre elkészültek, a működtetés szerződés szerinti kezdete 2016 szeptember 20. A mai napig 2823 látogatója volt a Filmtörténeti Élményparknak. Az első évben egyébként 8000 látogatót kell fogadni a támogatói szerződés szerint. A “semmiről” pedig egész érdekes dolgokat lehet látni FB oldalunkon: hús-vér emberek szeretik az élményparkot.

A beruházások minden közbeszerzése szabályosan zajlott, és többszörös vizsgálaton esett át, beleértve az uniós ellenőrzést is. Mindkét kivitelező számos ózdi vállalkozót vont be a munkába.

A Zeron Zrt., miskolci székhelyű vállalat. Az ózdiak, kiváltképp munkatársaink büszkék mindarra, amit létrehoztunk, örömmel teszik hozzá munkájukat legjobb tudásuk szerint. Az ilyesféle, a tényeket figyelmen kívül hagyó, hamis állításokat tartalmazó nyilatkozatok rájuk nézve is sértőek. Hogy a feljelentés tárgya mi lehet, nem értjük, mert álláspontunk szerint az kimerítené a hamis vád fogalmát.