LMP: az ígértnél jóval több közpénzt kap az Audi

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint az Orbán-kormány jóval több közpénzt ad az Audinak, mint ígérte. Húszmilliárd forint állami támogatáshoz jut az autógyár – ez egy munkahelyre vetítve valamivel több mint 11 millió forint, miközben Becsey Zsolt államtitkár a héten még azt mondta, hogy munkahelyenként ötmillió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását.

A Fidesz nem akar átláthatóságot, és kiemelt beruházással növeli a korrupció veszélyét – olvasható az LMP vasárnap délutáni közleményében. Az LMP már több alkalommal kezdeményezte az előző parlamenti ciklusban elfogadott kiemelt beruházásitörvény visszavonását, mert az utat nyithat a sukorói kaszinó-ügyhöz hasonló, korrupciógyanús esetekhez. A kiemelt beruházási státusz a hatósági engedélyezés leegyszerűsítését, az érintett állampolgárok és civil szervezetek részvételének drasztikus csökkenését eredményezi, ez pedig ellentétes a Magyarország által is aláírt aarhusi egyezménnyel – vélik az ellenzéki pártnál.

Az Orbán-kormány kiemelt beruházássá nyilvánította az Audi gyárbővítését, amely a különleges elbánás mellett húszmilliárd forint állami támogatást is kap. Ez egy új munkahelyre vetítve 11,1 millió forint, miközben Becsey Zsolt külgazdaságért felelős államtitkár kedden még azt mondta: munkahelyenként 5 millió forintban korlátozzák a multik közpénzből történő támogatását.

Mindez rendkívül kockázatos egy olyan gyár esetében, amelynek megépítésével európai jelentőségű természeti értékek semmisülnek meg – utal a párt az Audi gyárának bővítésére. A kormány az átláthatóság kapcsán mellébeszél; a gyakorlatban semmit sem tesz ugyanis a politika és a gazdaság közérdeket sértő összefonódása ellen – vélik az LMP-nél.

Az Orbán-kormány programjában vállalta, hogy “a környezeti szempontokat is integrálja a nemzeti fejlesztéspolitikába”, ugyanakkor a jelek szerint az iparfejlesztési szempontokat folyamatosan a természetvédelem és az életminőség elé helyezi – olvasható az LMP közleményében.

-Független Hírügynökség-