LMP: az előzetes regisztráció 300 ezer fogyatékkal élőt zárhat ki a választásból

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – Az LMP számára azért is elfogadhatatlan az előzetes regisztráció, mert annak eljárási szabályai közel 300 ezer mozgáskorlátozott embert zárhatnak ki a választásból – írta az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében Szabó Tímea képviselő.

Az LMP meggyőződése, hogy az előzetes regisztráció bevezetése értelmetlen és alkotmányellenes “őrültség”, amelynek okára a mai napig nem adtak a kormánypártok érdemi magyarázatot – közölte az ellenzéki politikus.

Szerinte túl azon, hogy a regisztráció aláássa az általános és egyenlő választójogot, “arcul csapja” az idős vagy fogyatékkal élő embereket is: mivel a kormány szándéka szerint előírás lesz, hogy a választásokra regisztrálni csak személyes megjelenéssel vagy elektronikus úton lehet, ez azzal járhat, hogy a mozgáskorlátozottakat vagy mozgásukban akadályozott idős embereket egyszerűen kizárják a választójog gyakorlásából.

A parlament hétfőn döntött arról, hogy az alaptörvény módosításával előzetes regisztrációhoz kötik a választójog gyakorlását. A kormánypárti támogatással – 262 igen szavazattal, 84 ellenében – meghozott döntés alapján a magyarországi lakóhellyel rendelkező választók személyesen vagy elektronikus úton, az internetes ügyfélkapun, a határon túl élő állampolgárok levélben vagy elektronikus úton kérhetik felvételüket a névjegyzékbe a parlamenti választást megelőző 15. napig.

– MTI –