LMP: az állami földhaszonbérleti szerződések nem a családi vállalkozások javát szolgálják

Szeged, 2012. október 11., csütörtök (MTI) – Az LMP szerint állami földhaszonbérleti szerződések nem a családi kis- és középvállalkozók javát szolgálják, hiába állítja ezt a kormány; bár már a második, illetve harmadik pályázati hullám indul, ezeket ugyanazokkal a rendkívül rossz és visszaélésekre alkalmas feltételekkel írták ki, mint az első kört – mondta Szabó Rebeka, a Lehet Más a Politika (LMP) országgyűlési képviselője szegedi sajtótájékoztatóján, csütörtökön.

Az ellenzéki politikus kifejtette: az első kör eredményeiből az látszik, hogy az országban nagyon sok helyen nem a helyi gazdálkodók nyerték el a földeket, hanem távolabbi településen lakók és sok esetben nem is családi gazdálkodók, hanem különböző profitorientált mezőgazdasági cégek.

Szabó Rebeka tájékoztatása szerint ez a helyzet például Csongrád megyében is, ahol eddig mintegy 1300 hektárnyi állami föld talált gazdára, melyből – 11 részletben – 967 hektárt a Héjja Testvérek Kft. nyert el. “Nekik több mint 1000 hektár állami földbérleményük volt már korábban is és nagyipari sertéstartással foglalkoznak” – jelentette ki .

Az LMP azt kéri, ha a pályázat lezárult, legyen nyilvános, kik pályáztak és azok, akik nem nyertek, kapjanak részletes indoklást, hogy miért nem az ő sikerükkel zárult az eljárás.

Sajnálatos emellett, hogy a pályázati pontozásban az adható pontok körülbelül negyven százaléka nagyon szubjektív, tehát komoly visszaélésekre adhat lehetőséget, ugyanis semmiféle útmutatás nincs arra vonatkozóan, hogy a pontokat miként kell kiosztani – fogalmazott Szabó Rebeka.

„Képviselőként betekinthetek pályázatokba és láttam olyan pályázatot, ami a teljesen nyilvánvalóan kidolgozottabb gazdálkodási tervre jóval kevesebb pontszámot kapott” – hangoztatta az ellenzéki politikus. Az országgyűlési képviselő elmondta, hogy szerintük amíg a folyamat nem átlátható, a pályázatok nem nyilvánosak, nem méltányosan írják ki a pontozási kritériumokat, és amíg nem vonják be a helyi gazdálkodó közösségeket a döntésekbe, addig ezek az állami földbérlet pályázatok nem érhetik el a céljukat.

Tatár Gábor, az LMP Csongrád megyei vidékfejlesztési szóvivője a helyi eredményekről szólva beszámolt arról, hogy a megyében 30 ezerre tehető azok száma, akik foglalkoznak mezőgazdasággal, a kiskertet kiegészítő megélhetésként művelőktől a nagyüzemi gazdálkodókig, tehát – a családtagokkal együtt – 90-100 ezer ember érintett a földügyekben. Tájékoztatása szerint a nyertes pályázatok közül azonban mindössze négy köthető magánszemélyhez, három pedig nagy cégekhez, például a Hungerit Zrt.-hez.

Az ellenzéki politikusok elmondták: az LMP már kezdeményezett legfőbb ügyészségi vizsgálatot három megye (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén és Fejér) ügyében, ezt követően pedig lépéseket tesznek a Csongrád megyei földbérleti ügyek vizsgálata érdekében is. Emellett beperelték a Nemzeti Föld Alapot, mert hivatalos adatigénylést nyújtottak be, de a szervezet nem adta ki a kért információkat.

– MTI –