LMP: Az államadósság vizsgálatával a Fidesz el akarja terelni a figyelmet a megszorításokról

Az LMP is egyetért azzal, hogy az államadósság jelentős növekedése az ország egyik legsúlyosabb problémája. Az ellenzéki párt szerint azonban ennek kialakulását folyamatában, 1990-től 2011-ig kell elemezni, és az egész politikai elit, így a Fidesz felelősségét is meg kell vizsgálni ebben. Mindezt Vágó Gábor, a költségvetési bizottság LMP-s tagja mondta hétfőn azután, hogy eldőlt: az államadósság 2002-2010 közötti alakulását vizsgáló albizottság munkájában nem vesz részt az ellenzéki párt.

Vágó Gábor szerint valójában “politikai boszorkányüldözés”, hogy a Fidesz által kezdeményezett albizottság csak a 2002 és 2010 közötti államadósságot vizsgálja. Az LMP-s képviselő szerint a Fidesz “bedobott egy gumicsontot”, mindezzel csak el akarja terelni a figyelmet a megszorításokról, a kedden nyilvánosságra kerülő Orbán-csomagról.

Az LMP-n kívül az MSZP sem vesz részt az államadósságot vizsgáló albizottság munkájában. A Magyarország eladósításának okait feltérképező, a Fidesz-KDNP frakció által kezdeményezett albizottság tagjait a költségvetési bizottság hétfői ülésén választották meg. Az albizottságnak 7 tagja lesz, 5 fideszes egy jobbikos és egy KDNP-s. Tukacs István, a bizottság MSZP-s tagja a többi között azzal indokolta a szocialista párt távolmaradását az albizottságból, hogy nem kívánnak asszisztálni egy koncepciós eljáráshoz, ahol az ítélet már előre megírták. “Itt semmi egyébről nincs szó, mint elterelni a figyelmet a kényelmetlen intézkedésekről” – mondta korábban a szocialista politikus.