LMP: alávalóak a választási eljárási törvényhez beterjesztett módosítók

Budapest, 2012. október 30., kedd (MTI) – Az LMP “alávalónak” tartja azt a módszert, ahogy a fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén módosító javaslatokat nyújtott be a választási eljárási törvényhez. Karácsony Gergely az MTI-nek azt mondta, hogy az eljárásnál már csak a módosítók tartalma alábbvaló, mert megkönnyítik, hogy a Fidesz visszaéljen kormányzati hatalmával.

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott: remélték, hogy a Fidesz “nem tud még alacsonyabbra süllyedni” annál, hogy beleírja az alaptörvénybe az előzetes regisztrációt, de újra csalódniuk kellett. Miután a parlament hétfőn éjjel lefolytatta a módosító indítványok részletes vitáját, a Fidesz bizottsági indítványként újabb módosítókat nyújtott be, hogy azokról “az éjszaka leple alatt se lehessen vitatkozni” – jelentette ki.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: az eljárásnál már csak a módosító indítványok tartalmi elemeit lehetne alábbvalónak nevezni, mert nem teszik könnyebbé, hogy az állampolgárok gyakorolhassák választójogukat. Felhívta a figyelmet a javaslatnak arra az előírására, amelyik szerint a regisztrációs időszakban a jegyzőnek minden állampolgárt fel kell keresnie. Karácsony Gergely szerint ez fizikai képtelenség, de azt a veszélyt viszont nem lehet kizárni, hogy a jegyzők kormánypropagandát végeznek a személyes tájékoztatás ürügyén.

A frakcióvezető-helyettes kijelentette: a módosító javaslatok is alátámasztják, hogy teljesen felesleges az előzetes regisztráció. Hangsúlyozta, hogy a kedden benyújtott módosító javaslatok szerint azok is ajánlhatnak képviselőjelölteket, akik nem regisztráltak. Az ajánlók adatait viszont az országos lakcímnyilvántartás alapján ellenőrzik majd. “Ez mutatja: a Napnál is világosabb, hogy az állam rendelkezik azokkal az adatokkal, amelyek alapján automatikusan regisztrálni tudná az állampolgárokat” – mondta.

Apró momentumnak nevezte, hogy az előterjesztők arra is odafigyeltek: a csillagos égig emeljék a Nemzeti Választási Bizottság tagjainak fizetését. Hozzátette: úgy tűnik, hogy a választókerületek határainak megrajzolásakor “nem végeztek tökéletes munkát Kubatov Gábor munkatársai”, ugyanis a javaslat úgy szabna át egy tucatnyi választókerületet, hogy “annak semmi köze sincs a választási eljárási törvényhez”.

Az LMP a csomagnak csak egyetlen elemét tudja támogatni, azt amelyik alapján nem kell regisztrálni a támogató aláírásokat gyűjtő aktivistákat – közölte végül.

A fideszes Papcsák Ferenc az alkotmányügyi bizottság keddi ülésén több mint hatvan oldalas, 227 pontos bizottsági módosítóindítvány-tervezetet nyújtott be a választási eljárási törvényhez. Az ülésen az MSZP és a Jobbik is kifogásolta, hogy nem volt idejük a csomag áttanulmányozására. Végül a testület fideszes javaslatra úgy döntött, este folytatja ülését.

Papcsák Ferenc azt mondta, hogy a javaslattervezet, néhány érdemi módosítás mellett, 85-90 százalékban technikai pontosításokat tartalmaz. Kiemelte egyebek között azt az érdemi változást, hogy a Magyarországi lakcímmel rendelkező, de mozgásában egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt választópolgár kérheti, hogy az illetékes jegyzőt tartózkodási helyén keresse fel, így biztosítva számára a regisztrációt. Szintén változások között említette, hogy a választópolgár jogosult lesz megtiltani, hogy a választási szervek a róla nyilvántartott adatokat kiadják.

Papcsák Ferenc a technikai pontosítások közé sorolta, hogy a javaslat-tervezet több helyen a választási körzetek határait is a módosítja.

– MTI –