LMP: Áder döntésével csökkenhet a nem házszabályszerű javaslatok száma

  Budapest, 2012. május 31., csütörtök (MTI) – Az LMP pozitívnak tartja, hogy Áder János köztársasági elnök egy házszabályellenes zárószavazás előtti módosító javaslat miatt visszaküldte a parlamentnek a médiatörvény módosítását – mondta az MTI-nek csütörtökön Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes, aki az érintett fideszes módosító indítvány tartalmáról egyébként elismerően nyilatkozott, reményének adott hangot, hogy ezután csökkenhet az “ipari mennyiségben” benyújtott házszabályellenes kormánypárti módosító javaslatok száma.

 

Áder János arról tájékoztatta az Országgyűlést, hogy alkotmányos szempontból kifogástalannak találta a médiatörvény módosítását, de egy eljárási hiba miatt arra kéri a parlamentet, hogy foglalkozzék ismét a jogszabállyal. Az államfő azért küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló, május 24-én elfogadott jogszabályt, mert házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását – derült ki a köztársasági elnöknek a parlamenti honlapon csütörtökön közzétett leveléből.

Karácsony Gergely, aki alapvetően pozitívnak nevezte a döntést, arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt két évben számtalanszor szóvá tették, hogy a kormányoldal “ipari mennyiségben” nyújtja be a nem házszabályszerű módosítókat. Az LMP azt reméli, hogy ezután csökkenni fog a házszabályt megkerülő javaslatok száma – mondta az ellenzéki politikus.

Hozzátette, a médiatörvényt ettől függetlenül alkotmányosan is aggályosnak tartják, mert alkalmat ad olyan jogértelmezésre, amelyik érvényben lévő bírósági ügyeket és folyamatban lévő pályázatokat befolyásol.

L. Simon László érintett, a közösségi médiaszolgáltatások elismerésével kapcsolatos módosító javaslatát egyébkén tartalmilag nagyon fontosnak, ráadásul pozitív irányú változtatásnak nevezte, amelyik orvosolhatná a “Menczer Erzsébet-féle életveszélyes javaslatokat”. A frakcióvezető-helyettes hangsúlyozta, hogy ettől függetlenül egy olyan típusú, házszabályellenes zárószavazás előtti módosító indítványról van szó, amelyik tartalmi változtatásokat eszközöl és nem koherenciazavart küszöböl ki.