LMP: a pártfinanszírozás megvonása nem segít a költségvetési lyukak befoltozásában

Budapest, 2012. május 27., vasárnap (MTI) – Az LMP arra kéri a Fidesz vezetőségét, ne verje át a lakosságot azzal a szándékával, hogy a pártok finanszírozásának megvonása segítené a költségvetési lyukak befoltozását – mondta vasárnap, budapesti sajtótájékoztatóján Csiba Katalin; a párt szóvivője szerint a fideszes felvetés a “hataloméhség netovábbja”.

A politikus hangsúlyozta, hogy a pártok állami finanszírozása – ami a pártok törvényes elszámoltathatóságát jelenti – évente és fejenként körülbelül egy kenyér árába, vagyis 250 forintjába kerül a lakosságnak.

A Fidesz elnökségének végső döntése nemcsak a vezető kormánypárt többpárti demokráciáról vallott nézeteit fogja tükrözni, hanem azt is, hogy a politika kiket képvisel: “a nagytőkéseket, a vállalatokat, vagy a közepes- és kisjövedelmű állampolgárokat” – jelentette ki. Kifejtette azt a véleményét is, amely szerint jól látható, hogy a “Fidesz csupán egy politikai báb a gazdasági holdudvar kezében és a narancshű gazdasági szektort képviseli, nem a kiszolgáltatott állampolgárokat”. Csiba Katalin szerint ma már mindenki látja, ám sokan még nem merik kimondani, hogy az elmúlt húsz évben megismert “mutyikormányzás ma már a szemünk előtt történelmi oligarcha- és maffiakormányzássá nőtte ki magát”.

A szóvivő azt mondta, átverés, hogy a kezdeményezés a megtakarításról szól, mert az valójában a Fidesz “hataloméhségének netovábbja”. Hozzátette, a finanszírozás megszüntetése helyett inkább a mélyszegénység kérdésében, az egészségügyben, az oktatásban és a foglalkoztatásban lenne szükség változtatásokra. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a pártok finanszírozására fordított 2,5 milliárd forintot többek között a stadionépítéseken, vagy a paksi atomerőmű-bővítés “kamuelőkészítéseire” létrehozott Lévai-projekten is meg lehetne spórolni.

Megjegyezte, hogy a pártok az átlátható állami finanszírozás helyett más, az LMP által elítélt, átláthatatlan és elszámoltathatatlan módszerekkel is pénzhez juthatnak. Csiba Katalin hipotetikus példaként említette, hogy a politikai erők kampányait jutányos áron elkészítő kommunikációs és marketingcégek az adott párt hatalomra jutása után állami megrendeléseket kaphatnak. Hozzátette, ezekbe a folyamatokba másként is be lehet csatlakozni, “csak meg kell nézni azokat a közbeszerzéseket, ahol a Közgép elindul”. Végül megjegyezte, földben is ki lehet fizetni a pártolókat, ahogy akár “közmunkában is lehet törleszteni”.

Végül leszögezte, ha a pártokat kizárólag tagdíjból tartják fent, az egyet jelent a gazdagok képviseletével, de az LMP nem csak az ő érdekükben harcol. “Senkinek ne legyen kétsége, hogy a Fidesz pártfinanszírozás-csökkentési szándékának egyetlen célja van: a szegényebbek képviselete érdekében dolgozó pártok likvidálása” – fogalmazott a szóvivő.

– MTI –