LMP: a kiszolgáltatott hajléktalanokra hívták fel a figyelmet

Az utcán élõk kiszolgáltatott helyzetére hívta fel a figyelmet hétfõi, budapesti megmozdulásán a Lehet Más a Politika (LMP).

A performansszal a téli hidegben megfagyott hajléktalanokra is emlékeztek – írja a párt hétfõi közleménye.  Az LMP szerint a krízisszolgálatok megerõsítésére, a hajléktalan-ellátás állami támogatásának növelésére, hosszú távon pedig a szociális lakáspolitikai koncepció megalkotására lenne szükség.

A jelenlegi lakástámogatási rendszer szerintük csak a jómódúaknak kedvez, ezért annak átalakítása, igazságosabbá tétele elengedhetetlen. Ennek köszönhetõen többletforrások bevonása nélkül is jelentõs eredményeket lehetne elérni – olvasható a közleményben.

Budapesten a leghidegebb téli napokon is 2000-3000 ember alszik az utcákon, kapualjakban, aluljárókban, buszmegállókban, éjjeli buszokon, sátrakban és erdei viskókban, kiszolgáltatva a fagyos hidegnek, az erõszaknak. Sokan azok közül sem élik túl a telet, akiknek otthonuk még van, de pénzük már nincs fûtésre. Az LMP szerint õk egy szolidárisabb társadalomban ma is élhetnének, hiszen egy sûrûbbre szõtt szociális védõháló meg tudta volna menteni az életüket.

A párt álláspontja szerint, a hajléktalanszálló nem valódi otthon, ezért nem a hajléktalan emberek tömegszállásokon való összezsúfolása a cél, hanem az, hogy mindenkinek legyen otthona. Az LMP úgy látja, hogy a lakástámogatások igazságosabbá tételével többletforrások bevonása nélkül is jelentõs eredményeket lehetne elérni a hajléktalanság visszaszorításában – írja a közlemény.

Címkék: ,