Állatorvosi Kamara: nem állatkínzás a libatömés

Nem minősül állatkínzásnak a libatömés a Magyar Állatorvosi Kamara szerint. A szervezet vizsgálata szerint a tömés az állatoknak nem okoz fájdalmat és nem káros a szárnyasok egészségére – mondta a Független Hírügynökségnek Gönczi Gábor, a kamara elnöke.

Az anatómiai, élettani és etológiai vizsgálatok bebizonyították, hogy nem káros a tömés a libák egészségére. Az állatorvos elmondta: a libák láthatóan nem félnek az embertől és nem fáj nekik sem a tömés folyamata, sem a megnagyobbodott máj.

Gönczi Gábor elmondta: a libák szájpadlása kemény, nem érzik magát a tömőcsövet és a folyamat amúgy is csak két másodpercig tart. Az állatorvos hozzátette: az állatok gyomrát a tömés előtt előkészítik. A vizsgálatokra utalva azt is elmondta: a májuk sem fáj az állatoknak, hiszen éppen a hasi testrészükön fekszenek, ez pedig fájdalom esetén nem így lenne.

A kamarai elnök hangsúlyozta: ezeket az állatokat nem emocionálisan kell megközelíteni, és az állatorvosi vizsgálat tényeinek tükrében nem számít állatkínzásnak a tömés.

A kamara azért indított vizsgálatot, mert az osztrák Négy Mancs állatvédő szervezet korábban kampányt indított a libatömés ellen. A Magyar Baromfi Terméktanács szerint az akció kétmilliárd forint kárt okoz, és több ezer munkahelyet veszélyeztet.