Állatkísérletek helyett szimuláció – RTL Klub Híradó

Minden hetedik másodpercben meghal egy állat állatkísérletben. Az állatkísérletek nagy részét a kozmetikai iparban végzik, de az autó- és fegyvergyártásban is kísérleteznek állatokkal. A szőrmeipar miatt csak Ázsiában évente 2 millió kutyát és macskát ölnek meg – számolt be az RTL Klub Híradója.

A kozmetikai ipar és a gyógyszercégek szívesen használnak tenyésztett beagle-eket kísérletezésre, most éppen 14 ilyen kutyának keresnek gazdát az állatvédők. Az Unióban csak speciálisan tenyésztett állatokat használhatnak kísérletekre; minden hetedik másodpercben belehal egy állat a kísérletekbe.

A világon a kozmetikai iparban használják leginkább az állatokat tesztelésre, ezen kívül a gyógyszercégek, a fegyver- és az autógyártók kísérleteznek állatokon. Az autólakkokat is állatokon tesztelik, rajtuk vizsgálják például, hogy milyen mérgező gázokat bocsáthat ki a festék.

Nyugat-Európában már betiltották a majmokon végzett kísérleteket. Magyarországon tilos a kozmetikumokat állatokon tesztelni, de az egyes alkotórészeket vizsgálhatják. Az állatvédők most azt akarják elérni, hogy az állatkísérletek helyett különféle szimulációs programokat használjanak a gyártók.