Állatkerti õrzés-védés – a Fõvárosi Állat- és Növénykert szerint törvényesen jártak el

Törvényesen járt el az Állatkert az õrzõ-védõ közbeszerzésben – közölte kedden a Fõvárosi Állat- és Növénykert a területük õrzésére kiírt pályázatról korábban megjelent hírek kapcsán. Az õrzési feladatokra kiírt pályázatot megsemmisítették. A HírTV-nek korábban az egyik érintett biztonsági cég felügyelõbizottságának elnöke azt mondta, hogy azért, mert “túl olcsónak” találták az ajánlatokat. Az Állatkert szerint viszont az õrzõ-védõ cég vezetõje félrevezetõen nyilatkozott. Ezzel megsértette az Állatkert jó hírnevét, amiért polgári pert indítanak ellene.

A Top Cop Security Zrt. nevû õrzõ-védõ magáncég a Közbeszerzési Döntõbizottsághoz fordult a Fõvárosi Állat- és Növénykert döntése ellen, amivel a terület õrzésére vonatkozó tendert érvénytelennek nyilvánították. Az Állatkert keddi közleménye szerint “a cég felügyelõ-bizottságának elnöke, Fábián Péter ezt – félrevezetõ módon – úgy fogalmazta meg, mintha az Állatkert azért nyilvánította volna érvénytelennek a közbeszerzési eljárást, mert a beérkezett ajánlatokat “túl olcsónak” találta és ezzel pazarolná a közpénzeket.”

Az Állatkert szerint valójában arról van szó, hogy olyan ajánlatok érkeztek, amelyek nem feleltek meg az ajánlattételi felhívásban foglaltaknak. Ráadásul elfogadásuk nem lett volna összhangban a Közbeszerzési Döntõbizottság korábbi döntéseivel sem, melyek alapján más szervezeteket már megbírságoltak. Ezek a szervezetek ugyanis olyan ajánlatot fogadtak el, amelynél az ajánlat alapján kalkulálható óradíj nem érte el az ágazatban szokásos értéket. A kevés pénzbõl csak feketemunkások, vagy képzetlen személyzettel lehetne megoldani a feladatot.

Az Állatkert szakértõi jelenleg új közbeszerzési eljárást készítenek elõ. A decemberben meghirdetett közbeszerzési eljáráson elindult nyolc cég közül hét elfogadta a döntést, az Állatkert õrzõ-védõ feladatait jelenleg is ellátó Top Cop Security Zrt. azonban – egyedüliként – jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntõbizottsághoz.

Fábián Péter, az õrzõ-védõ cég felügyelõ-bizottsági elnöke azzal vádolta meg az Állatkertet, hogy annak döntése “30-40 millió forintos többletkiadást fog Budapestnek, a budapesti polgároknak, a budapesti önkormányzatnak okozni”. Büntetõeljárás indításának lehetõségét is felvetette a kert döntése miatt. Mivel e kijelentések alkalmasak arra, hogy az intézményt indokolatlanul rossz színben tûntessék fel, az Állatkert felszólította Fábián Pétert nyilatkozatának visszavonására. Emellett – az intézmény jó hírének megsértése miatt – polgári peres eljárásban fog kártérítést követelni a felügyelõ-bizottsági elnöktõl az okozott nem vagyoni kárért. – olvasható a közleményben.