Állásvásár: esély több százaknak

Pontosan 7724 fő érdeklődő jelent meg a megyei munkaügyi központ szeptember-októberben 11 helyszínen szervezett állásbörzéjén, illetve nyílt napján.

A megye 11 állásbörzéjén és nyílt napján összesen 800 állást már a helyszíneken betöltöttek. A rendezvénysorozat helyszínein 333 munkáltató több mint 2500 álláshelyet ajánlott döntően fizikai munkakörökben, a legkülönfélébb szakmákban. Megfigyelhető volt azonban a vasipari szakmák széles szegmensének (hegesztő, minősített hegesztő, lakatos, fémmegmunkáló, csőszerelő, gépkezelő, stb.) kereslete.

Felsőfokú iskolai végzettségűek közül elsősorban mérnököket (gépész, építész, villamos-, anyag-, vegyész-, minőségbiztosítási-, folyamatszervező-mérnököket,), logisztikusokat kerestek, nem volt számottevő a közgazdászok iránti érdeklődés, míg jogászt például egyáltalán nem kerestek.

Sikeresen keresés

A helyszínen 776 munkahelyet keresőnek sikerült azonnal állást találnia – ez valamivel több, mint a megelőző években – míg közel ugyanennyi érdeklődőt, 738 főt pedig a munkáltatók részletes felvételi elbeszélgetésre rendeltek vissza. Ezek eredménye megközelítően két hónap múlva válik ismertté.

A munkaügyi központhoz érkező visszajelzések szerint megfigyelhető, hogy az álláskeresők évről évre felkészültebben mennek az állásbörzékre, elkészített önéletrajzzal keresik meg a potenciális munkáltatókat, mely az érdemi tárgyalás alapját képezi.

Megtudtuk: az állásbörzéken a munkaügyi szervezet szolgáltatásait, támogatásait ismertető (képzési, szolgáltatási, munkajogi, vállalkozóvá válással kapcsolatos) tanácsadásokat is igénybe vehették a megjelent álláskeresők, illetve a külföldi munkavállalási lehetőségekről az EURES hálózat keretein belül kaptak aktuális tájékoztatást.

OlKa