Állást találtak Újvárosban és Csáton

A szakemberek is sikeresnek minősítették a két dél-borsodi munkaügyi nyílt napot.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Munkaügyi Központ idén is valamennyi kirendeltségét érintően állásbörzéket, nyílt napokat rendezett. A rendezvénysorozat szeptember-október hónapban történő szervezésének aktualitását az iskolarendszerből kikerülő, s továbbtanulást nem vállaló, illetve önállóan elhelyezkedni nem tudó fiataloknak álláskeresőként történő megjelenése adta.

Az állásbörzék-nyílt napok rendezvényei már több éve segítik mind a fiatalok, mind a már munkatapasztalattal rendelkezők elhelyezkedését, a személyre szabott szolgáltatások, támogatások megismertetését. Ez láthattuk Tiszaújvárosban és Mezőcsáton is. Mindkét városban sok olyan álláskereső jelent meg a nyílt napon, aki eredményesen távozott. A rendezvény lehetőséget ad az álláskeresők és munkáltatók közvetlen találkozására, mely a minőségi munkaközvetítés egyik formája.

Visszarendelik őket

Évek óta megfigyelhető, hogy a munkáltatók egy része nem állapodik meg a helyszínen a munkaviszony létesítésével kapcsolatban, hanem visszarendeli az álláskeresőt telephelyére egy részletesebb felvételi elbeszélgetésre, esetleg próbamunkára. A helyszínen adatlapot töltenek ki a munkára jelentkezők, leadják önéletrajzukat, vagy az elbeszélgetésre viszik magukkal.

Ez évben 7724 fő érdeklődő jelent meg a rendezvénysorozat helyszínein, számukra 333 munkáltató több mint 2500 álláshelyet ajánlott döntően fizikai munkakörökben, a legkülönfélébb szakmákban. Megfigyelhető volt azonban a vasipari szakmák széles szegmensének (hegesztő, minősített hegesztő, lakatos, fémmegmunkáló, csőszerelő, gépkezelő, stb.) kereslete.

Mérnökök kerestettek

Felsőfokú iskolai végzettségűek közül elsősorban mérnököket (gépész, építész, villamos-, anyag-, vegyész-, minőségbiztosítási-, folyamatszervező-mérnököket,), logisztikusokat kerestek, nem volt számottevő a közgazdászok iránti érdeklődés, jogászt egyáltalán nem kerestek. A helyszínen 776 főnek sikerült megállapodni a munkaviszony létesítéséről (mely valamivel több, mint az elmúlt évben), 738 főt pedig a munkáltatók részletes felvételi elbeszélgetésre rendeltek vissza. Ezek eredménye megközelítően két hónap múlva válik ismertté.

Képzések, foglalkozattások

Az állásbörzéken a munkaügyi szervezet szolgáltatásait, támogatásait ismertető (képzési, szolgáltatási, munkajogi, vállalkozóvá válással kapcsolatos) tanácsadásokat is igénybe vehették a megjelent álláskeresők, illetve a külföldi (Európai Uniós) munkavállalási lehetőségekről az EURES hálózat keretein belül kaptak aktuális tájékoztatást.

Az érdeklődők a helyszíneken megismerhették az adott térség Európai Szociális Alap által támogatott képzési és foglalkoztatási programjait is.