Állásokat menthetnek az aláírások

Miskolc – Az igazságtalan bértábla és a óraszámemelés miatt tiltakozik a pedagógusok mindkét szakszervezete, a PSZ és a PDSZ, akik kölcsönösen segítik egymást.

Kölcsönösen segíti egymás munkáját a két pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

A 100 ezres tagságú PSZ a múlt hónapban kezdeményezte az aláírásgyűjtést. Ők az igazságtalannak tartott közalkalmazotti bértábla ellen tiltakoznak, és várhatóan április első napjaiban kezdhetik a szignók gyűjtését.

A PDSZ a népszavazási kezdeményezéssel azt szeretné elérni, hogy a kötelező heti óraszám ne emelkedjen 20-ról 22-re idén szeptembertől. A törvénymódosítások miatt 26-28 órát kellene tartaniuk a pedagógusoknak, ezzel gyakorlatilag 15-20 ezer tanár veszítheti el az állását a következő két évben, és tömeges iskolabezárásokra is számítani kell.

A PSZ miskolci szervezete már az országos elnökség döntése előtt csatlakozott az aláírásgyűjtéshez – mondta el lapunknak Kovácsné Pogány Lenke, a szervezet városi titkára. Mint kifejtette, azért döntöttek így, mert a törvénymódosítással 70 miskolci pedagógus állását tudnák megmenteni.

Az aláírásgyűjtéshez csatlakozott szervezetek

– Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK)
– Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE)
– Liga Szakszervezetek
– Magyar Nevelők és Tanárok Egyesülete (MANTE)