Állás után költöző orvosok, ápolók – Népszabadság

Lakóhelyüktől akár száz kilométerre is hajlandóak munkát vállalni azok az orvosok és szakápolók, akik az ágyszámcsökkentések és kórházbezárások miatt vesztették el állásukat – írja a Népszabadság. Az egészségügyi dolgozók leginkább keletről nyugatra vándorolnak. Emiatt néhány kórházban patológusokból, altatóorvosokból és pszichiáterekből már túlkínálat van, noha ezek korábban hiányszakmának számítottak.

Szolnokon pédául egyre több állástalan fővárosi és debreceni orvos vállal munkát. A hajdúsági megyeszékhelyről például egy egész patológuscsoport jelezte, hogy szívesen dolgoznának a Tisza-parti városban. Debrecenből 300 alkalmazottat küldtek el. Az állástalan orvosok és szakápolók először a közeli Karcagon jelentkeztek, ám ott hamar betöltöttek minden álláshelyet. Sokan választották a Békés megyei Orosházát, ahol kiemelt bérezéssel és lakhatási támogatással csábítják az egészségügyi szakembereket – számolt be a Népszabadság.

Amíg az ország keleti részéből sokan nyugatabbra költöztek, addig mások a nyugati megyékből inkább Ausztria és Németország felé vették az irányt. Van aki fizetés nélküli szabadságot vett ki és így dolgozik Ausztiában. Döntéséhez az egészségügyben kialakult “kaotikus helyezet” adta meg a végső lökést – írja a lap.