Állandó stresszben élünk, a nőké a legnagyobb teher

Állandó stresszben élünk,a nőké a legnagyobb teher
Állandó stresszben élünk,a nőké a legnagyobb teher
Nyíregyháza – Nehéz helyt állni a nőknek, hivatásuk mellett a háztartásvezetés terhe is a nyakukba szakad! A depressziósoknak kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktusra. A tartós stressz pszichés és testi tüneteket is okoz. Lángolni, nem elégni [.pdf – 624KB]

Bár csak az utóbbi évtizedekben vált ismertté, s a pszichiátria, pszichológia divatos témájává a burn-out, a kiégés jelensége nem újkeletű a probléma. Olvasóink kérésének eleget téve az alábbiakban a mára népbetegséggé vált szindróma kialakulásának okait és kezelési lehetőségét taglaljuk.

Mint korábban hírül adtuk: a Napfény Életmód és Közművelődési Egyesület Életmód klubjában a Megyei Pszichiátriai Szakkórház két dolgozója, dr. Hódy Szilvia szakorvos és dr. Móré E. Csaba pszichiáter-főorvos tartott előadást a kiégés-szindrómáról.

Elhangzott: e ciklusosan ismétlődő folyamat főképp a segítő foglalkozásban dolgozókat fenyegeti. A doktornő rámutatott: a kiégés közismert jelenség az orvostársadalomban és a betegápoló szakmában.

Vizsgálatok igazolták, hogy az orvosok körében gyakoribbak a pszichés és szomatikus betegségek, valamint a korai halálozás, mint az átlagpopulációban. Kialakulását nemcsak a munkahelyi tényezők befolyásolják, kifejezetten veszélyeztetettek például a házasságban élő fiatal nők, mivel hivatásuk mellett a család, háztartásvezetés terhe is a nyakukba szakad. S akkor még nem szóltunk a „Karrier vagy család?”–típusú szerepkonfliktusokról…

Életkoruk tíz évvel alacsonyabb az átlagpopulációhoz képest!

Keressünk örömforrásokat!

A pszichés és a testi betegségek kölcsönhatásban állnak egymással. A szorongás, a depresszió fennállása háromszorosára emeli a cardiovascularis betegségek kialakulásának a veszélyét, a cardiovascularis betegség ugyanakkor másfélszeresére emeli a depresszió kialakulásának a kockázatát.

A depressziós betegnek kétszer nagyobb az esélye a szívinfarktusra. A tartós stressz, a szorongás egyidejűleg pszichés és testi tüneteket is okoz

A szindróma kezelhető megelőzéssel, különféle beavatkozási stratégiákkal és terápiával, orvosi segítséggel. A gyógyulásban hatalmas szerepe van az egyénnek, hiszen a burnout részben öndiagnózis. Lehetőségink szerint keressünk örömforrásokat, lelki töltőállomásokat környezeteünkben, legyen az egy jó könyv, hobbi, sport, egy barát, kolléga, családtag hangja! – tette hozzá dr. Hódy Szilvia.

 Palicz István –