Államosítják a magánnyugdíjpénztárakat Argentínában

Aláírta az argentin elnök szerdán azt a törvényt, amely engedélyezi, hogy állami tulajdonba vegyék a dél-amerikai ország 10 magánnyugdíj-alapját. A BBC információi szerint a döntésnek köszönhetően az argentin kormány 30 milliárd dolláros (átszámítva 6.500 milliárd forintnak megfelelő összegű) tőke-befektetéshez jut, amellyel meg akarja védeni a nyugdíjalapokat a globális piacok zavaró hatásaitól. Ahhoz, hogy életbe lépjen, a törvényt a jövő héten jóvá kell hagynia kongresszusnak is, amelyben többsége van a kormánypártnak.

Christina Fernandez államfő szerint a világszerte zuhanó részvényárak miatt Argentínának meg kell védenie azokat, akik gondoskodnak a nyugdíjukról. A tervezet kritizálói viszont azt mondják, hogy az argentin kormány megpróbálja megkaparintani magának a nyugdíjpénztárakat.

Argentína magánnyugdíjpénztárai egyúttal az ország legjelentősebb intézményes befektetőinek is számítanak, így az államosítás tervének bejelentése hatott az argentin peso és a részvények árfolyamára – az irányadó index 11 százalékot csökkent a hírre.