Állami lesz továbbra is a Malév?

Várhatóan pénteken dönt az ÁPV Rt. a Malév sorsáról. Elképzelhető, hogy eredményesnek nyilvánítják a légitársaság privatizációjára kiírt pályázatot, de a céget mégsem adják magánkézbe…

Ennek oka, hogy politikai vihart kavart a Malév eladásának terve, és komoly lobbi indult a társaság megszerzéséért – értesült a Népszabadság. Ellenzéki politikusok állítása szerint a pénzügyminiszter az orosz ajánlattevőt, az AirBridge Rt-t támogatja, Veres János jó viszonyban van Borisz Ambramoviccsal, a társaság egyik tulajdonosával. Erről állítólag titkosszolgálati jelentést is készítettek.

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár cáfolta, hogy létezne ilyen jelentés, és a pénzügyminiszter is tagadta az erről szóló híreket. A Fidesz a nemzetbiztonsági bizottság összehívását javasolja a Malév magánosítása miatt. Demeter Ervin, az előző kormány titokminisztere szerint a testületnek kockázati elemzést kellene kérnie a Nemzetbiztonsági Hivataltól. Veres Jánost is meg kell hallgatni, ha igazak a róla szóló hírek – tette hozzá.