Államcsínnyel vádolt hadsereg-vezetõket tartóztattak le Törökországban

Több mint 40 embert, köztük a hadsereg légierejének, és tengerészetének nyugalmazott vezetõit tartóztatták le hétfõn a hatóságok Törökországban. A spanyolországi látogatáson tartózkodó török kormányfõ szerint az elfogottakat azzal gyanúsítják, hogy katonai államcsínyt szerveztek. A letartóztatások miatt a török hadsereg fõparancsnoka elhalasztotta Egyiptomba tervezett hivatalos látogatását. A török kormányzó párt kritikusai szerint a letartóztatásokkal az Igazság és Fejlõdés Pártja (AKP) megint közelebb jutott ahhoz, hogy a hadsereg szétzilálásával iszlamista állammá alakítsa Törökországot.

“Ma (hétfõn) reggel a biztonsági szolgálatok letartóztatási-sorozatot indítottak” – mondta sajtótájékoztatóján a hivatalos, spanyolországi útján tartózkodó török kormányfõ. Recep Tayip Erdogan hozzátette még: “Eddig már több mint 40 embert tartóztattunk le”. De további részleteket nem árult el az elfogásokkal kapcsolatban.

A CNN török nyelvû (CNN-Turk) tévécsatornája híradása szerint a letartóztatottak közt van a légierõ volt parancsnoka, Ibrahim Firtina, és a tengerészet korábbi vezetõje Ozden Ornek is. Mindketten nyugalmazott katonatisztek, akik továbbra is aktív katonai szolgálatot láttak el. Rajtuk kívül a török hadsereg további magas rangú tisztjeit fogták el, akik Ankarában, Isztambulban, Izmírben, és Bursa városában dolgoztak, illetve éltek. A híradások szerint a gyanúsítottakat Isztambulba szállították kihallgatásra.

A CNN-Turk információi szerint a letartóztatási akció miatt a török hadsereg fõparancsnoka, Ilker Basburg elhalasztotta a hivatalos, 3 naposra tervezett egyiptomi útját. Az elfogásokról a török hatóságok egyelõre nem adtak közre további részleteket. De a korábbi hírek szerint Firtina és Ornek neve elõzõleg felbukkant egy állítólagos 2003-as államcsíny ügyében.

A liberális török napilap, a Taraf Daily januári híradása szerint a katonai puccs a “pöröly”, illetve “nagykalapács” nevet viselte. A tervek szerint az érintett katonatisztek az államcsíny részeként állítólag két isztambuli mecsetet is bombáztak volna, valamint diplomácia feszültséget szítottak volna Görögország és Törökország közt. Mindezt állítólag annak érdekében tervezték, hogy a török kormánypártot olyan színben tüntessék fel, amelyik alkalmatlan a problémák kezelésére.

Törökországban egyébként a mostani letartóztatásokat megelõzõen is már több tucat gyanúsítottat fogtak el kormányellenes összeesküvés címén. Az egyik puccs szervezésével az úgynevezett Ergenekon csoportot vádolták, amelynek titkos halállistáján szerepelt állítólag az irodalmi Nobel-díjas Orhan Pamuk, valamint az isztambuli I. Bartholomaiosz, Konstantinápoly ökumenikus pátriárkája is. Az Ergenekon tagjait több merénylet elkövetésével is vádolják, köztük a Legfelsõbb Bíróság elleni 2006-os támadással, amelyben megöltek egy bírót.

Ezalatt a török kormánypárt, az Igazság és Fejlõdés Pártjának (AKP) kritikusai szerint a hatóságok a mostani letartóztatási akcióval egy újabb akadályt gördítettek el a titkos szándékaik megvalósításának útjából – vagyis megint közelebb jutottak ahhoz, hogy a hadsereg szétzilálásával iszlamista állammá alakítsák Törökországot.