Éljenek a fiatal kommunisták!

Nem tudom, elönti-e önöket ma az emlékezés könnyes hőhulláma, merengenek-e a múlton és a jelenen egy kicsinykét. Nem tudom, eszükbe jut-e, mily nevezetes évfordulót ünnepelhetnek a széles néptömegek 2007. március 21-én.
Tóth Csaba Zsolt jegyzete.

Csak azt tudom, hogy pontosan fél évszázada, vagyis ötven esztendeje, 1957. március 21-én alakult meg a Kommunista Ifjúsági Szövetség (az elnevezés ne tévessze meg önöket: a felelős szakemberek már sokszor elmondták nekünk, hogy Magyarországon kommunizmus nem volt, csak szocializmus). Szép jubileum, az biztos: a volt KISZ-tagok számából ítélve milliók nosztalgiázhatnak, s emlékezhetnek bolondos fiatalságukra, meg kedvenc KISZ-titkárukra.

Én viszont azt sem tudom, jó volt-e a hangulat a KISZ-ben, meg hogy el lehetett-e kerülni a beszervezést. Meg azt sem, hogy a volt tagok közül sokan akarták-e egyáltalán elkerülni. Én csak azt tudom, hogy kommunista, bocsánat, szocialista utánpótlásnevelő-intézetnek kitűnő volt eme jelvényes szervezet. Meg azt, hogy sokaknak érdemes volt belépni: a Párt rendkívül hálás volt érte, s hálás most is. Gyurcsány Ferenc, Szilvásy György, Kiss Péter, Szekeres Imre, Bajnai Gordon, Petrétei József, Csizmár Gábor, Persányi Miklós. Mindannyian KISZ-funkcionáriusok voltak, s manapság mindannyian a kormányzó kormány tagjai, van köztük még miniszterelnök is. Amennyire a hírekből tudni lehet, ők nyilvánosan nem ünnepelnek ma. Pedig lenne mit.

Tóth Csaba Zsolt