Friss hírek

2009.06.09. 10:05

Schwarzenegger is aggódik az Észak-Koreában elítélt tévések miatt

<p>Kalifornia minden segítséget megad, hogy hazahozzák Észak-Koreából a két elítélt újságírót. Ezt hétfő este mondta Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó. A politikus szerint a kaliforniai Current TV két munkatársa, Laura Ling és Euna Lee a szabadság és a demokrácia iparágában dolgozott.</p>

"Amellett, hogy legmélyebb együttérzésünket és imáinkat küldjük nekik, Kalifornia készen áll arra is, hogy megadja mindazt az anyagi vagy más segítséget, amelyre a szövetségi kormánynak szüksége lehet ahhoz, hogy biztonságban hazahozza a két újságírót" - áll a kormányzó közleményében. Schwarzenegger úgy fogalmazott: "mindannyian adósai vagyunk azoknak a férfiaknak és nőknek, akik világszerte kockára teszik életüket azért, hogy a felszín alá ásva felderítsék az igazságot."

A két újságíró sorsa miatt korábban Barack Obama amerikai elnök is "mély aggodalmát" fejezte ki, és bejelentette, hogy minden lehetséges csatornát fel akar használni, hogy elérje a szabadon bocsátásukat.

A koreai-amerikai Euna Lee és a kínai-amerikai Laura Ling az észak-koreai rezsim elől menekülőkről készített riportot az Észak-Koreát Kínától elválasztó Tumen folyó térségében, amikor a phenjani katonák határsértés miatt elfogták őket. A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű sajtóvédő szervezet ugyanakkor úgy tudja, hogy a két újságírónő Kínából filmezte a határt, és az észak-koreaiak valószínűleg ott fogták el őket.

Az újságírókat ötnapos tárgyalás után hétfőn 12-12 évig tartó átnevelő kényszermunkára ítélték. Az ellenük felhozott pontos vádat továbbra sem tudni, ám korábbi phenjani kommentárok szerint a két nő ellenséges tevékenységet végzett, és illegálisan lépett be az országba.

Elemzők szerint Phenjan az amerikai kormánnyal folytatott alkudozáshoz akarja felhasználni a két tévés ügyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!