Litvánia kivonja csapatait Irakból

Véglegesen hazahívja Irakban állomásozó harci alakulatait Litvánia- jelentette be csütörtökön a balti állam védelmi minisztériuma. A közlemény szerint az amerikai légierő egyik gépe pénteken szállítja haza Vilniusba a LITCON kontingens 33 katonáját.

Litvánia azután küldött csapatokat Irakba, hogy az Egyesült Államok- vezette szövetséges haderő 2003-ban megdöntötte Szaddám Husszein rezsimjét. A kiküldött haderő létszámát azonban 2005-ben a hazai tiltakozás hatására a felére csökkentették. Két évvel később, 2007-ben pedig 60-ra mérsékelték az Irakban szolgáló litván katonák számát. Tavaly novemberben a vilniusi parlament arról döntött, hogy fél éves szolgálatra újabb 40 fős állományt küld Irakba. Néhányan közülük rendben haza is tértek májusban, de a többségük önkéntesen tovább maradt.

Miután a harci alakulatait kivonta, Litvánia haderejének néhány tisztje továbbra is Irakban marad, hogy részt vegyen az iraki biztonsági erők kiképzésében.

Litvánia a többi balti állammal, Lettországgal és Észtországgal közösen 1991-ben vált függetlenné a Szovjetuniótól, és 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, valamint a NATO-hoz.