Litván képviselők felülírták a "homofób" törvény elnöki vétóját

A litván parlament képviselői kedden nagy többséggel felülírták a sokat vitatott gyermekvédelmi törvény elnöki vétóját. A szabályozás ellenzői szerint az “intézményes homofóbiát” képviseli a törvény, amely tiltja a “homoszexualitást kedvezően bemutató információk nyilvános terjesztését”, mert az “rossz hatással van a gyerekek fejlődésére”.

A 141 fős litván parlament 86 szavazattal bírálta felül Valdas Adamkus litván államfő elnöki vétóját. A vétó felülírásához 71 szavazatra volt szükség a litván törvények értelmében. A szabályozás, amelyet június 16-án 67 igen szavazattal fogadott el a törvényhozás, 2010 márciusában lép életbe, és a homoszexualitás mellett a biszexualitás, valamint a poligámia, “reklámozását” is tiltja.

A törvénnyel, amely többi között a csúnya beszéd, és a rossz étkezési szokások bemutatását is szabályozza, “a kiskorúak lelki, szellemi és erkölcsi fejlődését” szeretnék védeni. A törvényalkotók azonban nem határozták meg teljesen pontosan, hogy mi számít “nyilvános terjesztésnek”, valamint azt, hogy mekkora büntetést kell kiszabni a szabályszegőkre.

A parlament a vétó felülírásával bizonyította, hogy “kész intézményesíteni a homofóbiát” – közölte a homoszexuálisokat védő Litván Meleg Liga vezetője az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozva. A törvény ellenzői szerint a szabályozás nem csak homofób, hanem széles cenzúrát léptet életbe, és szemben áll azokkal a litván vállalásokkal, amelyeket az Európai Unió és a NATO tagjaiként tettek.

Az Amnesty International nevű nemzetközi jogvédő szervezet többször is felszólította a litván parlamentet, hogy ne fogadják el a törvényt. A posztjáról vasárnap távozott Valdas Adamkus utódja, a Vasladyként is emlegetett 53 éves Dalia Grybauskaite nem tudja megismételni elődje elnöki vétóját. Az új államfő és hivatala egyelőre nem jelezte, hogy jogi lépéseket tenne annak elérésére, hogy a törvény ne lépjen hatályba.