Litkey nyolcadszor is megnyerte a Kékszalagot

Nyolcadszorra is Litkey Farkas és csapata nyerte a Kékszalag vitorlásversenyt, Európa leghosszabb távú tókerülő versenyét. A díjkiosztó ünnepséget vasárnap a balatonfüredi mólónál tartották több ezer ember részvételével, ahol a győzteseket Gyurcsány Ferenc miniszterelnök köszöntötte. A hátsó sorokból néhányan füttyszóval próbálták megzavarni a rendezvényt, amikor a miniszterelnök átadta a kupát Litkey Farkasnak és csapatának.

2000 óta veretlen a Litkey Farkas által vezetett hajó. Litkey Farkas a díjátadó után azt mondta, sohasem versenyzett még ilyen erős csapattal. A szél alig segített, csak az emberi erő számított – mondta a Független Hírügynökségnek a győztes kormányos. A légvonalban 145 kilométeres távot 570 rekord számú indulóból 527 hajónak sikerült teljesítenie.

Sok csapat szombaton éjszaka adta fel a versenyt, olyan szélcsend volt, hogy csak álltak a vízen. Ekkor többen is úgy döntöttek, hogy inkább a partot választják, a diszkót és a borfesztivált – mondta Nagy Attila, a Magyar Vitorlás Szövetség társelnöke, a rendezény társ főszervezője. A díjakat Gyurcsány Ferenc adta át. A díjátadón többen kifütyülték a miniszterelnököt.