Helyi közélet

2017.01.19. 15:26

Kórházi racionalizáció: 59 milliós megtakarítás

Miskolc - Sikeres pályázatainak köszönhetően fejleszthet a MISEK.

Miskolc - Sikeres pályázatainak köszönhetően fejleszthet a MISEK.

„A mai bejelentés újfent meggyőzheti a lakosságot, hogy a kormányzat súlyának és jelentőségének megfelelően törődik az egészségüggyel” – hangsúlyozta Csöbör Katalin országgyűlési képviselő a Miskolci Semmelweis Kórház és Egyetemi Oktatókórházban (MISEK) tartott tájékoztatón.

A központi sterilizáló a Szent Ferenc Kórházba költözik. Dr. Tiba Sándor

230 millióból

2016-ban a kórházi konszolidáció keretében négy fő területen nyújtottak be pályázatot és valamennyit elnyerték, így 230 millió forintból tudják a működésüket korszerűsíteni, illetve racionalizálni. Az elvégzendő munkák 100 százalékát fedezi az elnyert összeg, tehát nem lesz szükség saját erőre. Szintén nem utolsó szempont, hogy ezután évi 59 millió forintot takaríthatnak meg a működésük során, tette hozzá a képviselő.

„Az intézmény a pszichiátriai, a mozgásszervi rehabilitációs, a diósgyőri járóbeteg-szakellátást és a központi sterilizáló áttelepítését érintő pályázatot nyújtott be” – mondta el dr. Tiba Sándor, az intézmény főigazgatója.

Már elkezdődött annak az épületnek a felújítása a Csabai kapuban, ahová önállóan tud a pszichiátriai rehabilitációs ellátás költözni. Itt a betegeknek hatékonyabb ellátást tudnak biztosítani, például közelebb lesz a zene- és a fényterápia. A mozgásszervi rehabilitáció a jövőben a kardiológiai és a gasztroenterológiai mellett a Szent Ferencben lel otthonra. De ide kerül át a központi sterilizáló is, hiszen a sterilizált eszközök 90 százalékát itt használják fel. Utóbbihoz minimális beruházásra van szükség, viszont a racionalizáció évi 20 milliós megtakarítást jelent. A diósgyőri járóbeteg-szakellátás költözéséről külön cikkünkben olvashatnak.

Új funkciót kapnak

A MISEK a konszolidációjára 45 millió forintot kapott, az intézmény 30 napon túli tartozása 8 millió forint volt. A fejlesztések nagy része nyárra, néhány felújítás őszre készülhet el. A racionalizációnak köszönhető megtakarítást olyan komfortjavító fejlesztésekre költenék, mint a már látható új szemetesek vagy irányítótáblák. Dr. Tiba Sándor megemlítette, van beadott pályázatuk az ápolási osztály átköltöztetésére is Diósgyőrből, ezt a jelenleg üresen álló egykori vérellátó épületében helyeznék el a megfelelő felújítás után. Hozzátette: minden kiüresedő épület új funkciót kap a tervek szerint.

ÉM-HI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában