Miskolc régi-új sportcsarnoka bent ragadt a PPP-ben, de most továbbépítik

Akt.:
Miskolc régi-új sportcsarnoka bent ragadt a PPP-ben, de most továbbépítik
Miskolc – A működéssel és vagyongazdálkodással kapcsolatos döntések szerepeltek a közgyűlés napirendjén.

Miskolc Megyei Jogú Város Közgyűlése csütörtökön megtartott szeptemberi rendes ülésén életre hívta a Miskolc Sport Nonprofit Kft.-t, amely a jövőben az utánpótlás-neveléstől a professzionális versenysportig megfelelő sportolási lehetőséget biztosít majd a miskolciaknak a város sportban érdekelt egyesületeit, intézményeit összefogva. A társaság ügyvezetője Rakaczki Zoltán sportért felelős polgármesteri megbízott lesz.

Befejezik az építést

A polgármesteri megbízott közgyűlési hozzászólásában beszélt arról, hogy szeretnék bevonni a jövőben a város tömeg- és versenysportjának új helyszíneként a Ferenczi szakközépiskola félbemaradt tornacsarnokát.

A város önkormányzata a közeljövőben szeretné folytatni a 2010-ben leállt beruházást és egy multifunkcionális csarnokot kialakítani, amely napközben képes lesz a környező iskolák testnevelésóra és egyéb iskolai sport igényeit kielégíteni, délután pedig – multifunkcionális mivoltában – a csapatsportok egész sorának – a kézilabdától kezdve a röplabdán át a kosárlabdáig – rendelke­zésére áll.

„Ezáltal ez az új multifunkcionális csarnok a város második sportcsarnoka lesz. Mindent összevetve ez egy hiánypótló beruházás” – vélekedett a polgármesteri biztos. Elmondta azt is, hogy olyan funkciói – például szauna és fallabdapálya – is lesznek a létesítménynek, amellyel elérhető, hogy hosszú távon önfenntartó legyen a komplexum.

Egykor PPP-s volt

Az akkori Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola új tornacsarnokának építése 2008-ban kezdődött el az akkor „divatos” PPP (public-private partnership) beruházás keretében. A PPP a közszolgáltatás biztosításának olyan formája, amelyben a közfeladat ellátásához szükséges létesítmények, intézmények, eszközök tervezésébe, létrehozásába, fenntartásába, finanszírozásába és üzemeltetésébe – komplex együttműködés keretében – az állam bevonja a magánszektort. A közszereplő vagy a felhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit az üzemeltetőnek fizetett díj formájában téríti meg. Az üzemeltetési periódus végén (akár 20-25 év múlva) a vagyon és az üzemeltetési jogok a közszereplőre szállnak át.

Rendbe hozzák a Ferenczi tornacsarnokát Fotó: Ádám János ©

A Ferenczi tornacsarnok esetében azonban nem sikerült végigvinni a konstrukciót, a vállalkozó csődbe ment és olyan 60 százalékos készültségi állapotban a tornacsarnok építése 2010-ben leállt és azóta a félkész épület állapota csak tovább romlott.

Kérik az MVSC-telepet

A város sportjával kapcsolatos téma volt a továbbiakban még az is, hogy a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert, hogy kérje a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-től a MVSC sporttelep ingyenes vagyonkezelésbe adását. A sporttelepet jelenleg a Nemzeti Sportközpontok vagyonkezeli, de ha Miskolc tulajdona lenne, akkor nagyobb lehetőség lenne a további rekonstrukcióra, fejlesztésre. Mint ismert, a labdarúgópálya immár a kornak megfelelő állapotban várja a sportág kedvelőit, de a főépület rekonstrukcióját folytatni kellene, és szó van egy műfüves labdarúgópálya kialakításáról is.

Szaniszló Bálint


Villámárvíz után segítség

Ómassán az idén július 11-én lezúdult felhőszakadás nyomán villámárvíz alakult ki. A pusztító erejű áradat a településrészre vezető út mindkét oldalán alámosta a padkát, a főutca csaknem fél kilométer hosszan megrongálódott. A településrészen élők érdekében a helyreállítás részben megtörtént, de – mint dr. Kovács László, a terület önkormányzati képviselője hangsúlyozta – olyan megoldásra volna szükség, amely az ilyen helyzetek kialakulását megelőzi. Az ilyen nem várt természeti katasztrófák elhárítása érdekében pályázni lehet vis maior támogatásra. Az ehhez szükséges bejelentést időben megtették, ezt követően a megyei kormányhivatal és a katasztró­favédelem szakemberei vis maior esetnek minősítették a pusztítást. Most pályázatot nyújtott be 127 millió forint támogatásra, amelyből mintegy 38 millió forintot Miskolcnak kell állnia.


Miskolc – Csütörtökön reggel 7 órakor tartották Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatra Közgyűlésének szeptemberi rendes ülését, amelyen tizenegy rendes és három sürgősségi napirendi pont tárgyalását tűzték napirendre, többek között tárgyalták az idei költségvetés korrekcióját, új közterületeket is...Lillafüred.
BOON.HU


hirdetés