A tél mindig keményebb a Bükkben. Tavasszal is…

A tél mindig keményebb a Bükkben. Tavasszal is…
Miskolc – Nagy mennyiségű hó, heves szél és folyamatos fakidőlések okoznak gondot.

Ellepték a közösségi oldalakat a havas képek és videók Miskolc környékéről és a Bükkről. A nagy hó sokaknak beindította a fantáziáját és baráti csoportok verbuválódtak, hogy havat nézni, túrázni, szánkózni, vagy éppen autót „csapatni” induljanak délután, este a Bükk felé. Amellett azonban, hogy életveszélyes az erdőbe menni, lehetetlen is, ugyanis a rend­őrség több ellenőrzőpontot működtet és az utak nagy része is járhatatlan a kidőlt fák miatt.

Pár percenként kidől egy fa, de itt mindig keményebb idő van. Buda Ferenc

tavaszi-tel-omassan13-st

Gyalog Hollóstetőről

Csütörtök délelőtt csatlakozunk a miskolci önkormányzat konvojához, az önkormányzati rendészet, a Városgazda és az ÉMÁSZ szakemberei indulnak Ómassára, hogy élelmiszert vigyenek és segítsenek, amiben kell. Reggelre ugyanis a városrész megközelíthetetlenné vált a kidőlt fák és a hó miatt. A Herman Ottó Emlékpark után futunk az első rendőri ellenőrzésbe, innen felvezetéssel folytatjuk az utunkat a Hámori-tóig. Itt még komolyabb a „blokád”, egy darabig még a konvojnak is várnia kell, mire az utolsó ágait is eltakarítják egy felsővezetékre borult fának. Várakozás közben egy hölgy kér segítséget, kölcsöntelefont, mivel az övé lemerült. Kiderül, hogy Hollóstetőről jött le gyalog, az út állapotát katasztrofálisnak festi le a pár méterenként kidőlt fák miatt. Végre tovább­indulhatunk a hűvös őszből egyenesen a télbe. Ahogy közeledünk Ómassához, egyre nagyobb a hó és egyre több a kidőlt fa, a városrészben már 35-40 centis égi áldás fogad minket.

– Lenne ez hatvan centi is, ha porhó lenne, és nem ilyen vizes – jegyzi meg egy hó­lapátra támaszkodó férfi első csodálkozásunkra reagálva. A kép, ami fogad minket, szinte idilli is lehetne, ha decembert írnánk és nem áprilist.

tavaszi-tel-omassan08-st

Téli szünet

Mindenhol sepregető, lapátoló emberek, a gyerekek élvezik a hirtelen jött „téli szünetet” – mivel reggel nem tudtak iskolába menni – és vígan hógolyóznak. A pillanatnyi mosolyt hatalmas dübörgés fagyasztja az arcunkra és a domboldalon termetes fa dől ki két másikat magával rántva.

– Ez megy folyamatosan, pár percenként kidől egy fa – mondja sztoikus nyugalommal Buda Ferenc. Azt mondja, őt nem zavarja, hogy nincs áram, egyelőre a fűtésre se szánta rá magát. Megszokta már, hogy Ómassán mindig „háromszorta keményebb idő van”, mint lent a városban, a telek itt mindig nehezek. A közbevetésünkre, hogy most viszont tavasz van, ellentmondást nem tűrően vágja rá: az is.

tavaszi-tel-omassan31-st

Azért nem mindenki fogadja ilyen nyugodtan a kialakult helyzetet. A kocsmában telt ház van, és félhomály, a mosdóhasználathoz elemlámpa jár. A hóeltakarítás után nem sokat tehetnek az itteniek – panaszolják –, az áram hiánya miatt se tévé, se rádió vagy számítógép, de nem működik a telefon és a mobil sem. A városrész felső harmadában tucatnyi fa dőlt ki az éjjel, magukkal rántva a felsővezetéket és egy villanyoszlopot. A Városgazda munkatársai azonnal nekiláttak a fák összevágásának, eltakarításának, hogy szabad utat kaphassanak az émászosok a szereléshez. Mire visszaindulunk, már az MVK kisbusza is megjelenik, hogy mihamarabb helyreállhasson a megszokott – még, ha nem tavaszi – élet Ómassán.

tavaszi-tel-omassan39-st

A fákkal van gondjuk

A vendéglő udvarán behavazott tábla hirdeti a jégkrémet és a hideg sört, mögötte aggregátor zümmög. Szűcs Miklós gondterhelt arccal szemléli az épület tetejét épphogy elkerülő, kidőlt fákat. Ahogy mondja, egész éjjel és délelőtt csak a recsegést, ropogást hallgatták, ahogy törtek ki a fák. Korábban ilyen gond nem volt, csak pár éve jelentkezett, és ez okozza a fő problémát, a kemény teleket ugyanis már megszokták. Véleménye szerint a Bükki Nemzeti Parknak kellene felülvizsgálnia a nézetét és engedélyezni az út melletti, a vezetékekre és az útra veszélyes fák kivágását, hogy megelőzzék az ilyen eseteket. Tudomása szerint az áramszolgáltatónak megvan a terve a földkábel fektetésére is, de azzal kapcsolatban a közútkezelőnek és a nemzeti parknak is vannak aggályai.

– Horváth Imre –
Borsod megyében több helyen vannak fennakadások

Az időjárási viszonyok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében több útszakasz járhatatlan, több helyen az áramszolgáltatással is gondok vannak.

Áprilisi tél Ómassán – Bujdos Tibor képriportja

Alaposan megtréfálta az Ómassán lakókat (is) az április tél: az egy napig tartó havazásban kb. 40-50 cm vizes hó hullott a településre.

 

Veszélyesek az erdők a Bükkben és a Zempléni-hegységben is

Életveszélyes a fák között tartózkodni a Bükkben és a Zempléni-hegységben, a télies időjárás miatt az erdőkben keletkezett és ezután bekövetkező károk mértéke egyelőre felbecsülhetetlen – közölte a miskolci székhelyű Északerő Zrt. csütörtökön

Útlezárás miatt nem a teljes útvonalán közlekedik az 5-ös, 15-ös és 68-as autóbusz

Útlezárás miatt nem a teljes útvonalán közlekedik az 5-ös, 15-ös és 68-as autóbusz

Számos helyen akadályozzák a közlekedést útra dőlt fák, emiatt a rendőrség több utat lezárt.
Lillafüred.
BOON.HU

További hírek a Borsod-Abaúj-Zemplén kategóriából


hirdetés